Ta strona wykorzystuje pliki cookie Odwiedzając portal JastrzebieOnline.pl zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz akceptować cookie na swoim komputerze, opuść stronę. Więcej informacji o wykorzystaniu plików cookie znajdziesz w polityce prywatności.

Zamknij
Pogoda na dziś zobacz prognozy
 7°
23 grudnia 2016, Publicystyka

Świąteczne przepisy Michała Bałazego

Świąteczne przepisy Michała Bałazego
fot. ze zbiorów Michała Bałazego

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Tęsknimy za klimatem rodzinnych spotkań. Później, po latach wspominamy razem spędzone wigilie. Świąteczna kolacja jest okazją do przygotowania pysznych potraw. Wtedy na stół trafiają specjały, w których wykonanie wkłada się cały swój kulinarny kunszt i pomysłowość. 

Święta Bożego Narodzenia często zostają na długo w pamięci. Stare, sprawdzone przepisy kulinarne również przyczyniają się do atmosfery, jaka wówczas panuje. Dlatego warto do nich wracać. Można też eksperymentować w kuchni, bo przecież gotowanie może być prawdziwą przygodą. Ale można też skorzystać z przepisów mistrzów, którzy wiedzą po prostu, co jest dobre.

Znawca sztuki kulinarnej Michał Bałazy gotował między innymi dla królowej brytyjskiej Elżbiety II, gwiazd show-biznesu. Chętnie też bierze udział w spotkaniach z mieszkańcami i dzieli się z nimi pasją gotowania. Także i dla naszych Czytelników pan Michał przygotował przepisy, które mogą wzbogacić wigilijny stół, wywołując wyjątkowe doznania smakowe. 

Barszcz - Michał Bałazy

Barszcz wigilijny

Zakwas

Składniki: 1 kg buraków, 1 litr wrzątku, 4 łyżki cukru, 4 łyżki octu 10%, 10 ząbków czosnku, dwie szczypty soli, 8 liści laurowych, 12 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren pieprzu.

Przygotowanie: Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Następnie umieszczamy w misce dodajemy do nich przekrojone na pół ząbki czosnku, cukier, ocet, sól, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalewamy wrzątkiem, tak aby buraki były przykryte wodą. Odstawiamy na jeden dzień w ciepłe miejsce i kolejne dwa dni do lodówki.

Barszcz

Składniki: 1 kg buraków, 1 główka czosnku, 2-3 grzyby suszone, 2,5 l wywaru z warzyw, 2 małe jabłka, zakwas z buraków, sól, pieprz, majeranek.

Przygotowanie: Buraki obieramy (w rękawiczkach) i ścieramy na tarce z grubymi oczkami, wkładamy do garnka wraz z grzybami. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na średnim ogniu około 40 minut. Po tym czasie wywar przecedzamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym ustawiamy ogień na minimum i dodajemy zakwas, przekrojoną w poprzek główkę czosnku, jabłka pokrojone na ósemki, sól, pieprz i majeranek. Od tego momentu utrzymujemy barszcz na minimalnym ogniu przez około 15 minut, zwracając uwagę by nie doprowadzić go do wrzenia. 

Paszteciki wigilijne

Składniki: 40 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 100 ml wody, 3 szklanki mąki, duża szczypta soli, 100 g jogurtu naturalnego, 3 jajka, 5 łyżek stopionego ostudzonego smalcu, 200 g pieczarek, 200 g kapusty kiszonej, ok. 500 g farszu (gotowana kiszona kapusta + smażone pieczarki), roztrzepane jajko do posmarowania, sezam lub kminek do posypania.

Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem. Gdy zrobią się lekko płynne dodajemy 1-2 łyżki mąki, odrobinę wody tak, by uzyskać konsystencje śmietany. Mieszamy i odstawiamy do momentu jak "ruszy". Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zaczyn, resztę wody, roztrzepane jajka, jogurt i wyrobić gładkie jednolite ciasto. Następnie ciągle wyrabiając dodawać powoli stopiony smalec. Wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścian miski i rąk. Powinno być niezbyt zwarte, ale nie klejące. Miskę odstawić pod przykryciem na ok 1,5 godz. do momentu podwojenia objętości.

Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część wyjąc na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 24 cm i grubości ok 2-3mm. Następnie dzielimy go na pół uzyskując tym samym dwa pasy o wymiarach ok. 40 x 12 cm. Na każdy pas układamy wałeczek z farszu o szerokości ok 2 cm. Górną część ciasta założyć na farsz, dolną część posmarować namoczonym palcem i skleić. Powinna powstać ok 1,5 cm zakładka. Zrolować lekko całość, tak by łączenie znalazło się na spodzie. Pociąć rulon ukośnie na ok 12-15 kawałków i układać na wyłożonej matą do pieczenia blasze. Odstawić na ok. 15 minut do napuszenia. Podobnie zrobić z drugim płatem i drugą częścią ciasta. Piec nagrzać do 200 stopni. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem lub sezamem. Piec ok 20 minut do zarumienienia.

Polub i udostępnij
Czytaj też
Dodaj opinię
Dodając opinię akceptujesz regulamin. Nie obrażaj, nie używaj wulgaryzmów, pisz na temat i nie pisz całych zdań wielkimi literami.
Opinie (18)
Marci30.12.2016 23:14

Edek ... "podobno" to nie to samo co "rzeczywiście" akurat znam Michała od wielu lat. Potrafi gotować. Lepiej niż większość kucharzy na Śląsku. Ma doskonały smak i serce do tego co robi. A te wszystkie "podobno" biorą się wyłącznie z zazdrości. Lepiej sprawdzić niż domniemywać ????

Marcin 30.12.2016 23:10

Jaki skrupulatny ten "mieszkaniec" szkoda, że nie rozumie kim jest "kucharz" co to jest "piknik" i kim jest "doradca kulinarny" ale przecież to Polska ... czegóż się spodziewać ... frustraci i zazdrośnicy którzy najbardziej cieszą się gdy bratu dzieje się gorzej ... przykre
A swoją drogą ... nie chcesz ? nie czytaj! ale po co to komentować ?

mieszkaniec29.12.2016 9:55

Proszę podawać prawdziwe informacje, Michał "gotował" na pikniku organizowanym z okazji urodzin królowej brytyjskiej a nie dla samej królowej bo jej tam nie było! A na marginesie nie jest przecież kucharzem tylko doradcą kulinarnym a raczej "showmanem".

krupniok26.12.2016 10:14

W tvn ma gotowac MASA koniec swiata normalnie

Edek25.12.2016 20:18

Podobno ten chłop nie ma pojecia o gotowaniu. Teraz wszyscy gotują. Niedługo w tv trwam zaczną gotować Kaczyński z Maciarewiczem

Ania24.12.2016 22:19

Super

wielkopolska4524.12.2016 19:56

Balaziak ale się wyrobiles POZDRO

Pokaż wszystkie opinie (18)