Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Coś słodkiego na święta. Wypróbuj przepisy

Święta Wielkanocne nie mogą obyć się bez słodkości. Tradycyjnie część z nich wykonujemy sami. Swoimi sprawdzonymi przepisami dzielą się uczniowie Technikum Gastronomicznego i Szkoły Branżowej w Zespole Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego. Publikujemy ich drugą cześć.

Coś słodkiego na święta. Wypróbuj przepisy

#Świątanachacie. Co robić? Może dobrze, właśnie w okresie przedświątecznym, spędzić nieco czasu w kuchni i wyczarować słodkości na wielkanocny stół. Uczniowie „Korfantego” przekonują, że warto.

Przepis na mazurek z czarną porzeczką Martyny Feliszek

Składniki na ciasto:  0,5 kg mąki, 20 dag margaryny, 2 jajka, 1 łyżeczka czubata sody, 0,5 szklanki cukru pudru, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki śmietany. Masa: 0,5 litra mleka, 4 łyżki mąki, 1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru pudru olejek migdałowy, dżem z czarnej porzeczki.  Polewa: 2 łyżki margaryny, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki śmietany 18%.  dodatki do ozdobienia (migdały, orzechy, kokos, itp.)

Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 3 placki.
Masa: z mleka i mąki ugotować budyń. Po ostygnięciu utrzeć z margaryną, cukrem pudrem i dodać olejek migdałowy. Pierwszy placek przełożyć dżemem. Na drugim rozprowadzić masę budyniową. Przykryć 3 plackiem. Polewa: margarynę, cukier puder, kakao i śmietanę rozpuścić i ciepłą wylać na wierzch ciasta. Na koniec udekorować ulubionymi składnikami

Przepis na paschę, czyli pyszny deser  Iwony Wewióry

Składniki: 8 żółtek, 200 g cukru, 250 g masła, 100 g śmietanki 30%, 250 g różnych bakalii, 1 kg twaróg tłusty - zmielony dwa razy, wanilia

Sposób przygotowania: Żółtka z cukrem ucierać na parze, dodać masło miękkie, śmietankę. Zdjąć z pary, ciągle ucierając dodajemy porcjami twaróg i ucieramy na gładką masę. Bakalie sparzyć i pokroić, dodać do masy razem z wanilią (sprawdziła się Bourbon Wanilię mielona), dokładnie wymieszać.  Masę przekładamy na sito wyłożone gazą, zawijamy, obciążyć talerzykiem i kamieniem. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Odwijamy, przekładamy na talerz i dekorujemy według uznania.

Przepis na babkę wielkanocną od Julii Sitek

Składniki:  4 duże jajka (L), 200 g masła, skórka i sok z 1 cytryny, 1 szklanka cukru (180 g), 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 szklanka mąki pszennej tortowej (160 g), 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (90 g), 1 łyżeczka proszku do pieczenia do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 3 łyżek bułki tartej na wierzch: cukier puder lub lukier i obrane migdały lub gotowe jajeczka.

Sposób przygotowania: Jajka w temperaturze pokojowej włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić.  Przygotować formę na babkę z kominem pośrodku (średnica ok. 22 - 25 cm), posmarować ją 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą lub mielonymi orzechami czy migdałami. Piekarnik nagrzać do 170°C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Masło roztopić, dodać sok i skórkę z cytryny, odstawić. Do większej miski wybić jajka, dodać cukier i ubijać przez około 10 minut na jasną, gęstą i puszystą masę. W międzyczasie dodać cukier wanilinowy.  Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, wymieszać. Do ubitych jajek dodać mieszankę mąki i zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto. Do ciasta wlać masło i zmiksować do połączenia się składników. Masę wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut.45 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Po ostudzeniu wyjąć babkę na paterę i posypać cukrem pudrem lub polukrować i obłożyć obranymi migdałami lub gotowymi jajeczkami.

2 komentarze

Śledź tę dyskusję
Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].
~Gość (89.77. * .147) 11.04.2020 10:02

Pyszne :)

~Bz (89.77. * .9) 10.04.2020 13:10

My Polacy taki przekorny naród. Jak wolno to po co się wysilać, jak zabraniają to na złość akurat tak będzie robić.....Chyba wszyscy chcemy żeby to wszystko jak najszybciej minęło, a nie trwało to przez kilka miesięcy, więc warto chyba to przemyśleć