Salmonella w sezamie, toksyny w makaronie. GIS wydał kolejne ostrzeżenia

Spożycie wskazanych produktów jest szkodliwe dla zdrowia, przestrzega GIS, który poinformował dziś o wycofaniu z rynku kolejnych produktów.

Salmonella w sezamie, toksyny w makaronie. GIS wydał kolejne ostrzeżenia
fot. GIS

W środę (14.09.) wydał dwa ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności. Jedno dotyczy makaronu skażonego wytwarzaną przez grzyby toksyną, drugie sezamu, w którym wykryto salmonellę. Produkty są wycofywane z rynku, Główny Inspektor Sanitarny przestrzega przed ich spożywaniem, to może mieć poważny wpływ na zdrowie.

Wczoraj pisaliśmy o ostrzeżeniu dotyczącym sera pleśniowego: TUTAJ

Ostrzeżenie publiczne ws. SEZAMU:

Wykrycie bakterii Salmonella spp. w partii sezamu białego

Zagrożenie:

W próbce nasion białego sezamu łuskanego zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella spp. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: Nasiona białego sezamu, łuskane. VITASIA JAPANESE STYLE/ Sesame White Hulled, 50 g
  • Numer partii: L22 164 1
  • Data minimalnej trwałości: 08/2023
  • Podmiot wprowadzający na rynek: LIDL Stiftung & KG, Stiftsbergstraße 1, 74172 Neckarsulm, Niemcy
  • Wyprodukowano w: Polska
  • Kraj pochodzenia nasion: spoza UE.

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:

Dystrybutor wdrożył procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży, umieści informacje o wycofaniu w sklepach, a także opublikuje informację na stronie internetowej. Klienci mogą zwrócić artykuł w każdym sklepie bez konieczności okazywania paragonu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:

Konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać.

fot. GIS

Ostrzeżenie publiczne ws. makaronu:

Ochratoksyna A w partii makaronu żytniego pełnoziarnistego

Zagrożenie:

W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii makaronu żytniego określonej w tym ostrzeżeniu.

Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt: Bartolini Eko makaron 100% żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), gniazda Nr 4 (tagliatelle), masa netto 250 g,
  • Numer partii: 06.2024L02
  • Data minimalnej trwałości: 06.2024
  • Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt: Bartolini Eko makaron 100% żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), świderek, masa netto 400 g,
  • Numer partii: 06.2024L02
  • Data minimalnej trwałości: 06.2024
  • Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt: Bartolini Eko makaron 100% żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), muszla Nr 2, masa netto 400 g,
  • Numer partii: 06.2024L02
  • Data minimalnej trwałości: 06.2024
  • Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma Tabit Sp. z o.o., ul. Boryszewska 8, 05-46 Wiązowna powiadomiła swoich odbiorców i dobrowolnie rozpoczęła procedurę wycofywania ww. produktu od swoich odbiorców.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie.

fot. GIS

fot. GIS

fot. GIS

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].