Drogi Użytkowniku,

Dziękujemy za zainteresowanie portalem JastrzebieOnline.pl.

W związku z nowymi regulacjami o ochronie danych osobowych zaktualizowaliśmy chcemy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych przez serwis JastrzebieOnline.pl. Dbamy o to aby Twoje dane były bezpieczne. Jednocześnie informujemy o stosowaniu plików cookies.

Zaktualizowaliśmy w tym celu regulamin portalu oraz politykę prywatności i plików cookies – prosimy o zapoznanie się z nimi.

Klikając przycisk „przejdź do portalu” akceptujesz nowe postanowienia wymienionych dokumentów.

Przejdź do portalu
Pogoda na dziś zobacz prognozy
 21°17°
TEB
10 stycznia 2018

Powstanie książką o jastrzębskich obyczajach kulinarnych

Powstanie książką o jastrzębskich obyczajach kulinarnych
www.slaskie.pl

Potrawy kulinarne ziemi jastrzębskiej powoli odchodzą w przeszłość wraz z najstarszymi mieszkańcami. Warto nie tylko zapoznać się z nimi, ale spróbować samemu wykonać. Dzięki książce, jaka powstanie na ten temat, każdy będzie mógł przygotować śląskie przysmaki.

Etnolog Anna Lerch-Wójcik, która na co dzień pracuje w Galerii Historii Miasta, napisze książkę pod tytułemNa beztydziyń i łod świytna - obyczaje kulinarne na ziemi jastrzębskiej”. Ale to jeszcze nie wszystko. Zostanie uruchomiona specjalna strona internetowa poświęcona temu tematowi. Dzięki niej każdy będzie miał niczym nieskrępowany dostęp do przepisów. Odbędzie się też wystawa fotografii śląskich przysmaków oraz promocja książki z degustacją potraw. 

Przedsięwzięcie zostanie zrealizowane w oparciu o środki ze stypendium Prezydenta Miasta Jastrzębie-Zdrój.

Polub i udostępnij
Czytaj też

W piątek będzie można posłuchać kolęd W piątek będzie można posłuchać kolęd

Jastrzębski kurort rozpoczął sezon Jastrzębski kurort rozpoczął sezon

Dodaj opinię
Dodając opinię akceptujesz regulamin. Nie obrażaj, nie używaj wulgaryzmów, pisz na temat i nie pisz całych zdań wielkimi literami.
Opinie (21)
lata 9011.01.2018 14:59

Populacja narodu hanyskiego jest tak już zmieszana z przyjezdnymi ze postanawiają być gorylami.

Rok 1998 ostatni czysty hanys umiera w skansenie w Chorzowie.

Hehe11.01.2018 11:50

Do wpisu 10:38.Ogólnie mówiąc,nie interesuje Mnie kto skąd pochodzi.Znam mnóstwo ludzi,tzw stąd i przyjezdnych.I jedni i drudzy są i spoko goście i paciuloki.Bizonowi,elvisowi i im podobnym ćwierćmózgom,trzeba jednak uświadomić,że buraczane wychowanie przywiezione z zapadłych wioch jest niemile widziane.

Hehe11.01.2018 10:48

Lata 70te,syn pisze list do mamy,która została gdzieś w Polsce.Kochana mamo,jest mi tu dobrze,sram do porcelany,na łeb deszcz nie pada,dziwne jest tylko to,że wszystko jest tutaj na G.Kopalnia to Gruba,wypłata to Geltag,urodziny to Geburstag.Mnie jest pietrek a wołają na mnie Gorol :D

to Ja Gość 10.01.2018 18:3411.01.2018 10:38

Byłem kiedyś na weselu "międzynarodowym" Dziewczyna z Jastrzębia Hanyska i młody z Kielc czy okolic dokładnie nie wiem ale przyjechało ludzi 2 autobusy Autosan.
Pełne zdziwienie że ślub o 11:00 w kościele a nie o 17:00. No ale o 22:00 okazało się dlaczego. Wynieśli prawie wszystko do swoich 2 autobusków na drogę. Łącznie z częścią zastawy i sztućców. Młody się wstydził rodziny ale co zrobić.
I powiem że chłop choć "obcy" to normalni i może nawet lepszy niż nie jeden miejscowy.

Hehe11.01.2018 10:23

Do wpisu z 18:34 Zapomniałeś dopisać,że te pierogi były tylko dwa razy w roku.Na Wielkanoc i Boże Narodzenie :D

Hehe11.01.2018 10:13

Bizon,przed weselem u goroli odżywiałem sie normalnie jak każdego dnia.Na weselu już będąc,przed północą tak byłem najedzony,jak Etiopczyk po tygodniu postu :)

Hehe11.01.2018 10:03

elvis nie musiala :D Tyś już w łonie był ciulem

Pokaż wszystkie opinie (21)