Drogi Użytkowniku,

Dziękujemy za zainteresowanie portalem JastrzebieOnline.pl.

W związku z nowymi regulacjami o ochronie danych osobowych zaktualizowaliśmy chcemy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych przez serwis JastrzebieOnline.pl. Dbamy o to aby Twoje dane były bezpieczne. Jednocześnie informujemy o stosowaniu plików cookies.

Zaktualizowaliśmy w tym celu regulamin portalu oraz politykę prywatności i plików cookies – prosimy o zapoznanie się z nimi.

Klikając przycisk „przejdź do portalu” akceptujesz nowe postanowienia wymienionych dokumentów.

Zamknij komunikat
Pogoda na dziś zobacz prognozy
 1°-2°
28 listopada 2018

Co do garnka (boncloka) włożyć? Śląskie przepisy

Co do garnka (boncloka) włożyć? Śląskie przepisy
fot. pixabay

Jastrzębskie sołectwa, które mają wielowiekową historię i tradycję są skarbnica wiedzy na temat przepisów kulinarnych. Warto poznać te czasami zapomniane receptury.

Do bogactwa śląskiej kuchni chyba nie trzeba specjalnie nikogo przekonywać.  Jednak powoli te przepisy zanikają i odchodzą wraz z mieszkańcami naszych sołectw. Dzięki Annie Lerch-Wójcik z Galerii Historii Miasta, autorce książki pt. „Pełny bonclok", możemy poznać te oryginalne, a czasami zwykłe potrawy. Zostały one zebrane nie tylko w bogato ilustrowanej książce, ale też są okraszone opowieścią o zwyczajach, jakie towarzyszyły świętom, czy innym uroczystościom, których pełny bonclok-garnek był nieodzowną częścią.

„Pełny bonclok" to obowiązkowa pozycja dla każdej osoby zainteresowanej tradycją i kulturą oraz przede wszystkim przepisami kulinarnymi naszego regionu. Publikacja zawiera fotografie gotowych potraw oraz poszczególnych etapów ich przygotowania, a także stare zdjęcia z rodzinnych archiwów. Autorka spędziła wiele godzin na rozmowach z jastrzębskimi gospodyniami, by spisać ponad 60 przepisów w gwarze śląskiej. Obszerny słowniczek wyrażeń gwarowych sprawi, że tekst jest zrozumiały dla wszystkich czytelników.

Promocja tej ciekawej książki odbędzie się w piątek, 30 listopada, w Galerii Historii Miasta, gdzie będzie można zakupić egzemplarz i posłuchać opowieści autorki o tym, jak powstawała książka, początek o godz. 17:00. Wstęp wolny.

Projekt zrealizowano przy pomocy środków budżetowych miasta Jastrzębie-Zdrój w ramach Stypendium dla osób zajmujących się twórczością artystyczną, upowszechnianiem kultury lub opieką nad zabytkami w roku 2018.

Strona poświęcona książce 

Polub i udostępnij
Czytaj też

Co wybrać: Żur czy wodzionka, czyli śląska kuchnia Co wybrać: Żur czy wodzionka, czyli śląska kuchnia

Spłonął niedzielny obiad Spłonął niedzielny obiad

Dodaj opinię
Dodając opinię akceptujesz regulamin. Nie obrażaj, nie używaj wulgaryzmów, pisz na temat i nie pisz całych zdań wielkimi literami.
Opinie (9)
mysz.02.12.2018 16:14

.Było super.Prawie rodzinnie. jak przystało na Slązaków

Hmm...28.11.2018 23:38

@Bunclok Marianna...z tustym i zymftym przepadzite

Do Gość zołza z zofiówki 28.11.2018 20:57

Ale nikt nie ma obowiązku trzymać mikrofalówki i plazmy 50cali w domu. A jak masz i używasz to płac zam za siebie. I nie narzekaj.

Gość zołza z zofiówki 28.11.2018 17:21

Tak się zastanawiam,czy po otrzymaniu ostatnich rachunków za PGi,,,energie,starczy mi na kolację wigilijną z mojej grudniowej wypłaty ???

Do mysz28.11.2018 13:39

Dziwne bo w kieleckim same piaski a w małopolskim trzymali ziemniaki w gliniankach. Bonclok zawsze był kamionkowy.

Bunclok Marianna28.11.2018 12:37

Chlyb z masnym to jye najlepszye

mysz.28.11.2018 12:20

do" do mysz";WSZYSTKO DOSKONALE ROZUMIEM bo tu są moje korzenie.Moze być kamionkowy.Moja babcia zawsze mówiła gliniany.

Pokaż wszystkie opinie (9)