Drogi Użytkowniku,

Dziękujemy za zainteresowanie portalem JastrzebieOnline.pl.

W związku z nowymi regulacjami o ochronie danych osobowych zaktualizowaliśmy chcemy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych przez serwis JastrzebieOnline.pl. Dbamy o to aby Twoje dane były bezpieczne. Jednocześnie informujemy o stosowaniu plików cookies.

Zaktualizowaliśmy w tym celu regulamin portalu oraz politykę prywatności i plików cookies – prosimy o zapoznanie się z nimi.

Klikając przycisk „przejdź do portalu” akceptujesz nowe postanowienia wymienionych dokumentów.

Zamknij komunikat
Pogoda na dziś zobacz prognozy
 6°
12 lutego 2020

Przez żołądek do... nauki niemieckiego w II LO

  • Przez żołądek do... nauki niemieckiego w II LO
  • Przez żołądek do... nauki niemieckiego w II LO
  • Przez żołądek do... nauki niemieckiego w II LO
  • Przez żołądek do... nauki niemieckiego w II LO
Więcej zdjęć:

Czy można uczyć się języków obcych w kuchni? Uczniowie Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego, a dokładnie liceum ogólnokształcącego,  udowadniają, że tak. Znakomicie dla się połączyć gotowanie z mówieniem w obcym języku.

Na nietypowy pomysł nauki języka niemieckiego wpadła nauczycielka „Korfantego” Wiesława Dziendziel. Pod jej kierunkiem realizowany jest program Durch den Magen zur Deutschsprache - przez żołądek do nauki języka niemieckiego. Jest on realizowany na platformie internetowej  eTwinning przy współpracy ze szkołami z Niemiec, Turcji, Słowacji.  Natomiast opiekę nad stroną kulinarną sprawowała pani Iwona Wewióra, która nauczyła uczniów klas licealnych przygotować pierogi ruskie. Podczas czynności manualnych młodzież przyswoiła zwroty i wyrażenia z zakresu słownictwa związanego z gotowaniem.

Dyrektor „Korfantego” Ewa Mentel zwraca uwagę na to, że tego typu nietypowe lekcje wpływają na lepsze zapamiętanie przekazywanych treści.

- Udział w projektach eTwinning urozmaica tradycyjne lekcyjne, wymaga dodatkowego wysiłku i co najważniejsze sprawia przyjemność uczniom oraz nauczycielowi. Lekcje prowadzone w tej formie pokazują praktyczne zastosowanie języka, w sytuacjach codziennych - mówi dyrektor.

A jak zajęcia oceniają sami uczniowie? Co sądzą o tej formie nauki?

- Jesteśmy uczniami klas 2 „a” i 2 „b” liceum ogólnokształcącego i dla nas zajęcia w pracowni gastronomicznej to nowość. Lepimy pierogi a przy tym praktycznie ćwiczymy słownictwo z niemieckiego. Można to nazwać dobrą nauką i zabawą – powiedział jeden z uczniów „Korfantego”.

 

 

Polub i udostępnij
Czytaj też

Jak zostać lekarzem? Jak zostać lekarzem?

Piłkarze GKS w "Korfantym" z okazji Dnia Kobiet Piłkarze GKS w "Korfantym" z okazji Dnia Kobiet

Dodaj opinię
Dodając opinię akceptujesz regulamin. Nie obrażaj, nie używaj wulgaryzmów, pisz na temat i nie pisz całych zdań wielkimi literami.
Opinie (7)
Gość13.02.2020 6:28

Pierogi były dobre. na 100 procent.

Hmmm...12.02.2020 12:39

Szkoda radiowiec,że ty sie nie uczyłeś.

Leszek12.02.2020 12:21

Wszystko pięknie ładnie tylko żeby Niemcy nie narzekali że w pierogach są włosy.

Lucyna 12.02.2020 9:05

Teraz to zabawa a potem wyjazd z kraju-będzie jak znalazł.Polnische pierrogen

Bubamara12.02.2020 8:44

"te pierogi wyszły dobre?"

Schwäbische Maultaschen, przecież po niemiecku się uczą.

Gość12.02.2020 7:34

A te pierogi wyszły dobre?

Bubamara12.02.2020 7:06

Uczcie się języków dzieci i wyjeżdżacie z tego upadającego padołu.