Drogi Użytkowniku,

Dziękujemy za zainteresowanie portalem JastrzebieOnline.pl.

W związku z nowymi regulacjami o ochronie danych osobowych zaktualizowaliśmy chcemy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych przez serwis JastrzebieOnline.pl. Dbamy o to aby Twoje dane były bezpieczne. Jednocześnie informujemy o stosowaniu plików cookies.

Zaktualizowaliśmy w tym celu regulamin portalu oraz politykę prywatności i plików cookies – prosimy o zapoznanie się z nimi.

Klikając przycisk „przejdź do portalu” akceptujesz nowe postanowienia wymienionych dokumentów.

Zamknij komunikat
Pogoda na dziś zobacz prognozy
 0°°
12 lutego 2020

Przez żołądek do... nauki niemieckiego w II LO

  • Przez żołądek do... nauki niemieckiego w II LO
  • Przez żołądek do... nauki niemieckiego w II LO
  • Przez żołądek do... nauki niemieckiego w II LO
  • Przez żołądek do... nauki niemieckiego w II LO
Więcej zdjęć:

Czy można uczyć się języków obcych w kuchni? Uczniowie Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego, a dokładnie liceum ogólnokształcącego,  udowadniają, że tak. Znakomicie dla się połączyć gotowanie z mówieniem w obcym języku.

Na nietypowy pomysł nauki języka niemieckiego wpadła nauczycielka „Korfantego” Wiesława Dziendziel. Pod jej kierunkiem realizowany jest program Durch den Magen zur Deutschsprache - przez żołądek do nauki języka niemieckiego. Jest on realizowany na platformie internetowej  eTwinning przy współpracy ze szkołami z Niemiec, Turcji, Słowacji.  Natomiast opiekę nad stroną kulinarną sprawowała pani Iwona Wewióra, która nauczyła uczniów klas licealnych przygotować pierogi ruskie. Podczas czynności manualnych młodzież przyswoiła zwroty i wyrażenia z zakresu słownictwa związanego z gotowaniem.

Dyrektor „Korfantego” Ewa Mentel zwraca uwagę na to, że tego typu nietypowe lekcje wpływają na lepsze zapamiętanie przekazywanych treści.

- Udział w projektach eTwinning urozmaica tradycyjne lekcyjne, wymaga dodatkowego wysiłku i co najważniejsze sprawia przyjemność uczniom oraz nauczycielowi. Lekcje prowadzone w tej formie pokazują praktyczne zastosowanie języka, w sytuacjach codziennych - mówi dyrektor.

A jak zajęcia oceniają sami uczniowie? Co sądzą o tej formie nauki?

- Jesteśmy uczniami klas 2 „a” i 2 „b” liceum ogólnokształcącego i dla nas zajęcia w pracowni gastronomicznej to nowość. Lepimy pierogi a przy tym praktycznie ćwiczymy słownictwo z niemieckiego. Można to nazwać dobrą nauką i zabawą – powiedział jeden z uczniów „Korfantego”.

 

 

Polub i udostępnij
Czytaj też

Koniec nauki. Czas na wakacje! Koniec nauki. Czas na wakacje!

Po wakacjach uczniowie wracają do szkół Po wakacjach uczniowie wracają do szkół

Dodaj opinię
Dodając opinię akceptujesz regulamin. Nie obrażaj, nie używaj wulgaryzmów, pisz na temat i nie pisz całych zdań wielkimi literami.
Opinie (7)
Gość13.02.2020 6:28

Pierogi były dobre. na 100 procent.

Hmmm...12.02.2020 12:39

Szkoda radiowiec,że ty sie nie uczyłeś.

Leszek12.02.2020 12:21

Wszystko pięknie ładnie tylko żeby Niemcy nie narzekali że w pierogach są włosy.

Lucyna 12.02.2020 9:05

Teraz to zabawa a potem wyjazd z kraju-będzie jak znalazł.Polnische pierrogen

Bubamara12.02.2020 8:44

"te pierogi wyszły dobre?"

Schwäbische Maultaschen, przecież po niemiecku się uczą.

Gość12.02.2020 7:34

A te pierogi wyszły dobre?

Bubamara12.02.2020 7:06

Uczcie się języków dzieci i wyjeżdżacie z tego upadającego padołu.