Pogoda na dziś zobacz prognozy
 19°15°
17 lutego 2020

Miłość w "Korfantym", czyli słodkości w walentynki

Miłość w "Korfantym",  czyli słodkości w walentynki
fot. ZS2

Miłość ukochanej osobie można wyrazić na wiele sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie oryginalnego przysmaku - prosto od serca. Uczniowie Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego przygotowali słodkości właśnie z okazji Walentynek.

Walentynki w „Korfantym” swoją kulinarną odsłonę. Trudno się temu dziwić, bo przecież w murach szkoły od lat działa technikum gastronomiczne znane w całym regionie. Tak więc 14 lutego w Święto Zakochanych uczniowie wyczarowali niesamowite słodkości, które zachwycały nie tylko smakiem, ale również pięknie wyglądały.

Jury złożone z dyrekcji szkoły oraz nauczycieli przedmiotów zawodowych wyłoniło najlepsze przysmaki.

- Wybór zwycięzców konkursu nie był łatwy. Uczniowie wykazali się kreatywnością i przygotowali słodkie propozycje, które z powodzeniem mogłyby być podawane w najlepszych cukierniach. Pierwsze miejsce zajęli uczniowie drugiej klasy naszego technikum gastronomicznego. Wykazali, że na tym etapie kształcenie już dysponują wysokimi umiejętnościami - mówi dyrektor „Korfantego” Ewa Mentel.

W konkursie walentynkowym pierwsze miejsce zajął przysmak o nazwie lava cake z sosem na bazie kaszy mannej i wanilii w towarzystwie owoców i korzenia lotosu, autorzy: Piotr Hadalski i Konrad Rusin. Nie mniej interesujące były pozostałe propozycje, II miejsce – przysmak pod zagadkową nazwą bukiet Romeo, autorzy: Oliwia Gnaś i Agata Musioł oraz III miejsce – foundat miłości, autorzy: Weronika Krzyżaniak i Paulina Sypiół.

Polub i udostępnij
Czytaj też

Będzie rondo im. Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy? Będzie rondo im. Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy?

Ahoj przygodo! Uczniowie na spływie kajakowym Ahoj przygodo! Uczniowie na spływie kajakowym

Dodaj opinię
Dodając opinię akceptujesz regulamin. Nie obrażaj, nie używaj wulgaryzmów, pisz na temat i nie pisz całych zdań wielkimi literami.

Brak opinii w tym artykule. Bądź pierwszy!