Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Karp wędzony z kapustą i grzybami

Karp to ryba, która niemalże obowiązkowo gości na wigilijnych stołach Polaków. W naszym kraju była znana od dawna, ale popularna stała się po II wojnie światowej. Uczniowie Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego - Technikum Gastronomicznego proponują wędzonego karpia z kapustą i grzybami.

Karp wędzony z kapustą i grzybami

Adepci Technikum Gastronomicznego w jastrzębskim „Korfantym” są znani z tego, że kulinaria nie znają przed nimi tajemnic.  Potrafią zachwycić, szczególnie potrawami w ich świątecznej odsłonie. Może warto spróbować karpia wędzonego z kapustą i grzybami, nie tylko w czasie Świąt Bożego Narodzenia? Poniżej prezentujemy uczniowski sposób na takiego właśnie karpia.

Karp wędzony

Składniki:  żywy karp,  sól,  piwo,  cukier,  pieprz,   liść laurowy , vegeta.  

Karpie dokładnie umyj, zdejmij z nich większe łuski oraz pozbądź się skrzeli. Tak przygotowane ryby umieść w wiadrze zalewając je piwem , solą oraz cukrem (zalewa peklująca). Do zalewy możesz dodać również 5 g pieprzu i 2 liście laurowe. Pozostaw szczelnie zamknięte w temperaturze 2°C na 5 godzin. Po tym czasie ryby wyjmij I opukaj pod zimną wodą i dopraw solą oraz vegetę. Teraz możesz zacząć wędzić! Ryby wędź na ciepło przez jedną do półtorej godziny w temperaturze 70-80°C.  

Kapusta z grzybami: 

Składniki: kiszona kapusta,  sól, pieprz, cebula, grzyby,  mąka, olej.  

Grzyby umyć i namoczyć kapustę opłukać, odcisnąć, posiekać. Zalać odcedzoną wodą, w której moczyły się grzyby. Dodać grzyby pokrojone na paseczki i dusić na małym ogniu do miękkości. Przesmażyć mąkę na oleju, dodać posiekaną cebulę, rozprowadzić 3 łyżkami zimnej wody i wlać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta zgęstnieje. 

 

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].
~Zuzia (85.202. * .163) 26.12.2020 22:17

Rybę trzeba opukać .Wiedziałam , że coś źle robię.