Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Czy opakowania mogą wpływać na smak i jakość żywności?

Opakowanie powinno chronić żywność na każdym etapie łańcucha dostaw – od chwili opuszczenia zakładu produkcyjnego do momentu, w którym towar trafi na sklepową półkę. Nieodpowiedni sposób przechowywania żywności może skutkować nałożeniem na producenta kar finansowych i negatywnie wpływać na zdrowie konsumentów. Dlatego tak ważne jest zadbanie o wysoką jakość opakowań. Czy pojemniki mogą zmieniać cechy organoleptyczne żywności, takie jak smak, zapach czy konsystencja? Jakich materiałów unikać, a które zostały uznane za bezpieczne? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.

Czy opakowania mogą wpływać na smak i jakość żywności?

Co wpływa na jakość żywności?

Na jakość żywności, czyli m.in. jej wygląd i wartość odżywczą, wpływa wiele czynników. Przede wszystkim – sposób pakowania i warunki przechowywania.

Pojemniki do żywności muszą być:

  • odporne na uszkodzenia;
  • szczelne;
  • higieniczne;
  • bezpieczne dla zdrowia;
  • dopasowane do rodzaju przechowywanych w nich produktów.

Najpopularniejszym materiałem opakowaniowym wykorzystywanym w branży spożywczej jest tworzywo sztuczne, potocznie nazywane plastikiem. Jest bowiem nie tylko łatwe w obróbce, dzięki czemu można uzyskać z niego niemal dowolne kształty, ale także lekkie i trwałe. Doskonale nadaje się do transportowania na duże odległości.

Należy jednak pamiętać, że na jakość żywności wpływają także czynniki zewnętrze oddziałujące na produkt, czyli wilgoć i temperatura. Nawet najszczelniejsze opakowanie nie uchroni żywności przed zepsuciem, jeśli pojemnik będzie narażony np. na bezpośrednie działanie promieni słonecznych czy wysokiej temperatury. Może to powodować migrację do żywności substancji endokrynnie czynnych, które negatywnie wpływają na układ hormonalny człowieka. Dlatego niektórych opakowań z plastiku nie należy podgrzewać w kuchence mikrofalowej.

Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze producenta opakowań do żywności?

Do najczęściej wykorzystywanych materiałów opakowaniowych w branży spożywczej należy polipropylen. PP oznaczany jest cyfrą 5. To tworzywo, które znajduje się na liście materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Producent opakowań do żywności Stark Partner oferuje szeroki wybór pojemników plastikowych stosowanych w przemyśle spożywczym, w tym m.in. opakowania do żywności kwaśnej, uwodnionej i głęboko mrożonej.

Producenci żywności, przed wyborem dostawcy opakowań, powinni zweryfikować, czy firma, z której planują rozpocząć współpracę, ma w swoim asortymencie certyfikowane pojemniki plastikowe. Producent Stark Partner to jeden z czołowych polskich producentów opakowań do żywności, który korzysta z wysokiej jakości tworzywa sztucznego.

W jakich opakowaniach nie należy przechowywać żywności?

Tworzywa sztuczne są grupą niejednorodną. To znaczy, że nie wszystkie równie dobrze nadają się do przechowywania żywności. Niektóre rodzaje plastiku mogą negatywnie wpłynąć na cechy organoleptyczne produktów, w tym smak, zapach, konsystencję czy wartości odżywcze. Dlatego każdy towar powinien mieć właściwe oznaczenie na etykiecie, żeby klient mógł dokonać świadomego wyboru.

Plastik przeznaczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością nie powinien zawierać bisfenolu A (BPA). To związek chemiczny z grupy fenoli, który może negatywnie wpływać na ludzką gospodarkę hormonalną. Dla własnego bezpieczeństwa należy więc unikać plastikowych opakowań oznaczonych cyfrą 7.

Materiał zewnętrzny