Sukces młodych jastrzębian na Śląskiej Jesieni Kulinarnej
O dużym sukcesie może mówić dwójka młodych jastrzębian, adeptów sztuki kulinarnej, którzy zajęli trzecie miejsce podczas XII Śląskiej Jesieni Kulinarnej. Wiktoria Trybuś i Bartosz Pastuszak, uczniowie klasy gastronomicznej w „Korfantym” nie po raz pierwszy pokazali klasę.
W roi głównej wystąpiła kaczka smażona z jogurtowym kawiorem
Czwartek, 28 listopada, był szczęśliwym dniem dla młodych gastronomów z Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju. Wiktoria Trybuś i Bartosz Pastuszak wystartowali w XII Śląskiej Jesieni Kulinarnej w Wodzisławiu Śląskim. Jastrzębianie oczarowali jury daniem inspirowanym kuchnią śląską w nowoczesnej aranżacji. Prawda, że brzmi niczym dzieło sztuki? Na talerzu w roli głównej można było zobaczyć i spróbować kaczkę smażoną z jogurtowym kawiorem. Danie oryginalne, wykwintne, a jednak nawiązujące do tradycji naszego regionu. Nie tylko pięknie wygląda, ale też świetnie smakuje, o czym zapewniają młodzi kucharze.
Młodzi, zdolni i utalentowani kucharze z Jastrzębia
Wiktoria Trybuś i Bartosz Pastuszak mimo młodego wieku są już utalentowanymi kucharzami. Na swoim koncie mają sukcesy na regionalnych konkursach kulinarnych. Jednym z bardziej znaczących było trzecie miejsce zdobyte na Festiwalu Śląskie Smaki 2023 r. Wówczas ich koronnym daniem okazała się zupa z oberiby, czyli kalarepy oraz rolada z kluskami śląskimi.
Bartek dał się też poznać, jako uczestnik znanego i lubianego programu "MasterChef Nastolatki", nadawanym przez ogólnopolską telewizję TVN. Jastrzębianin szybko zyskał sympatię publiczności i jury. Dzięki temu mógł zaprezentować swój talent kulinarny szerszemu gronu.
Warto dodać, że młodych gastronomów wspiera pani Beata Knopek, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych i zawodowych. Zawsze mogą liczyć na jej pomoc i wsparcie. Natomiast podczas zajęć w „Korfantym” na co dzień doskonalą swoje umiejętności kulinarne. Ta szkoła to znana w regionie kuźnia kadr o tym profilu, a jej absolwenci są cenionymi i poszukiwanymi pracownikami.
Pasja młodych ludzi może doprowadzić ich daleko w życiu dorosłym. Pielęgnując i doskonaląc swoje umiejętności zajdą daleko. A może inspiracją byli szefowie kuchni gdzie odbywają praktyki. Niech się pochwalą gdzie mają praktyki.