Pogoda na dziś zobacz prognozy
 8°
Wesele w Dąbrówce
5 października 2021

Uczennica "Korfantego" wygrała konkurs gastronomiczny

Uczennica "Korfantego" wygrała konkurs gastronomiczny
fot. ZS 2 im. W. Korfantego

Zofia Wekwejt, uczennica Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju zwyciężyła w konkursie gastronomicznym zorganizowanym podczas „Śląskiego Święta Karpia”.

W sobotę, 25 września, odbyło się Śląskie Święto Karpia zorganizowane przez Stowarzyszenie Rybackie „Żabi Kraj”, Gminę Pawłowice i Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.

Już od wczesnych godzin porannych można było obserwować zmagania uczniów szkół gastronomicznych walczących w Mistrzostwach w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych.

„Korfantego” reprezentowała Zofia Wekwejt uczennica  klasy 3cTP. Zadaniem uczestników było przygotowanie potrawy z udziałem karpia. Zosia przygotowała karpia z gołąbkiem z dodatkiem pikli z czerwonej cebuli oraz rzodkiewki w sosie z kiszonej kapusty. Przyrządzona potrawa zachwyciła jury, dzięki czemu Zofia uzyskała 1  miejsce w Mistrzostwach.

- Reprezentanci naszej szkoły od lat, z powodzeniem, reprezentują szkołę w konkursach kulinarnych zarówno na szczeblu powiatowym jak również ogólnopolskim. Od kilku lat uczestniczą w Śląskim Święcie Karpia. Uczniowie „Korfantego” wykazują się dużymi umiejętnościami kulinarnymi i pomysłowością, co zyskuje uznanie jury. Bardzo cieszymy się ze zdobycia pierwszego miejsca przez Zofię Wekwejt, której potrawa okazała się najlepsza podczas konkursu - mówi dyrektor „Korfantego” Ewa Mentel.

Kierunek gastronomiczny prowadzony w ZS nr 2 cieszy się od lat dużą popularnością wśród młodzieży. Karierę w tej dziedzinie można zacząć jeszcze przed ukończeniem szkoły i zapewnić sobie dobry start zawodowy, czego dowodem jest Konrad Rusin uczeń klasy IV technikum żywienia i usług gastronomicznego, który został szefem kuchni BASTA COSI Trattoria Pizzeria. Konrad przyczynił się do sukcesu Zofii, bowiem pomógł w opracowaniu receptury dania konkursowego.

Polub i udostępnij
Czytaj też

Ekonomista z "Korfantego" laureatem konkursu Ekonomista z "Korfantego" laureatem konkursu

Młodzież wybiera ogólniaki Młodzież wybiera ogólniaki

Dodaj opinię
Dodając opinię akceptujesz regulamin. Nie obrażaj, nie używaj wulgaryzmów, pisz na temat i nie pisz całych zdań wielkimi literami.
Opinie (8)
Prawdomowny08.10.2021 20:18

Brawo, lubię czasem zamiast standardowej ryby zjeść jakąś wariacje na jej temat. Powodzenia w realizacji kulinarnych celów oraz dalszych sukcesów.

Oko prorokaz06.10.2021 8:13

Zosiu szczęśliwy ten i szczęśliwi ci dla których gotujesz i przyrządzasz swoje potrawy życzę dalszych sukcesów nisko się kłaniam przed twoim kunsztem kulinarnym

Gość06.10.2021 7:07

Wspaniała informacja

Bernadeta05.10.2021 17:37

Brawo Zosiu! Jestem dumna, że w tak młodym wieku już tak wiele osiągnęłaś. Życzę dalszych sukcesów!

Gość05.10.2021 17:31

Gdzie to można zjeść?

Juras05.10.2021 11:35

To młodzież niech zakłada małe firmy gastronomiczne, bo w mieście nie ma gdzie zjeść , napić się kawy. Same kebaby, a to już nuda. Możliwości są.

erwin05.10.2021 7:55

Wielkie Gratulacje i dalszych sukcesów Życzę .

Jan Głodny05.10.2021 7:50

Dobry materiał na żonę