Jaki mak wybrać do świątecznych potraw? GIS przypomina o zasadach
Główny Inspektor Sanitarny przypomina o zasadach bezpieczeństwa dotyczących maku używanego w gospodarstwach domowych do wyrobu świątecznych ciast i potraw.
- Nasiona maku uzyskuje się z rośliny mak lekarski (Papaver somniferum L.), która zawiera naturalne alkaloidy opium. Nasiona maku nie zawierają alkaloidów, ale mogą zostać zanieczyszczone podczas zbioru lub przechowywania. Przepisy prawa żywnościowego określają dopuszczalne poziomy alkaloidów opium w maku, które są wyższe dla przetwórstwa przemysłowego, a niższe dla maku przeznaczonego dla indywidualnych konsumentów - informuje GIS.
W związku z tym GIS zaleca, aby mak, kupowany do wykorzystania w gospodarstwach domowych do wyrobu świątecznych ciast i potraw:
- był wyłącznie przeznaczony do spożycia przez indywidualnych konsumentów,
- pochodził od sprawdzonych sprzedawców,
- był dostępny w szczelnych, oryginalnych opakowaniach jednostkowych, zawierających wymagane przepisami prawa oznakowanie, w tym nazwę produktu, datę trwałości i informację o kraju pochodzenia.
GIS stwierdza, że jeśli mak jest sprzedawany w opakowaniu zbiorczym (np. worku), na wagę to należy upewnić się u sprzedającego co do przeznaczenia i źródła pochodzenia maku, najlepiej na podstawie okazanych dokumentów.
- Do wyrobów świątecznych ciast i potraw w gospodarstwach domowych nie należy kupować maku przeznaczonego do przetwórstwa spożywczego. Nieprzestrzeganie tej zasady może spowodować niepożądane skutki zdrowotne. Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi przedświąteczną akcję kontrolną, aby zweryfikować, czy mak w opakowaniach zbiorczych dostępny w miejscach obrotu detalicznego, np. na bazarach, w supermarketach, spełnia wymagania dla maku przeznaczonego dla indywidualnych konsumentów - informuje GIS.