Dzieci fotografowały potrawy w Jastrzębiu-Zdroju
„Ale dobra fotografia!” - pod tym hasłem dziś w jastrzębskim Domu Zdrojowym szesnastu młodych amatorów kuchni i fotografii zgłębiało tajniki przygotowywania smakowitych potraw i fotografii kulinarnej. Na warsztatach zorganizowanych przez Stowarzyszenie Jastrzębski Klub Fotograficzny „Niezależni” z udziałem znanego kreatora smaków Michała Bałazego.
Podczas warsztatów nie zabrakło solidnej porcji wiedzy z zakresu fotografowania jedzenia i tworzenia ciekawych kompozycji w kadrze i na talerzu. Każdy z uczestników miał okazję pod okiem szefa kuchni wystylizować talerz z jedną z pięciu warsztatowych potraw, a potem wraz z kolegami przygotować odpowiednią aranżację i sfotografować pięknie wyeksponowane pyszności. Dzieci i młodzież biorące udział w warsztatach wykazały się niezwykłą kreatywnością, niezliczoną ilością pomysłów i świetnym wyczuciem fotograficznym, bo powstałe podczas warsztatów kadry prezentują się znakomicie!
Jak na warsztaty kulinarno-fotograficzne przystało po części praktycznej przyszła pora na degustację wyczarowanych przez Michała Bałazego dań, wśród których znalazły się: polędwiczki z serem wędzonym i agrestem, penne z suszonymi pomidorami i chilli, sałatka letnia z fetą i malinami, gofry z kremem mascarpone i owocami lata oraz wariacja twarogowa z czerwoną porzeczką.
Zwieńczeniem twórczo spędzonego czasu poza świetnymi fotografiami jedzenia i doznaniami smakowymi z najwyższej półki były także portrety wszystkich uczestników warsztatów z kulinarnym akcentem, a podczas pozowania do nich po raz kolejny do głosu doszła pomysłowość uczestników, dzięki której te warsztaty były niezwykłym doświadczeniem nie tylko dla dzieci, ale także dla prowadzących.
Kasia Chaciewicz, zdjęcia Igor Anuszkiewicz