Przez żołądek do... nauki niemieckiego w II LO
Czy można uczyć się języków obcych w kuchni? Uczniowie Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego, a dokładnie liceum ogólnokształcącego, udowadniają, że tak. Znakomicie dla się połączyć gotowanie z mówieniem w obcym języku.
Na nietypowy pomysł nauki języka niemieckiego wpadła nauczycielka „Korfantego” Wiesława Dziendziel. Pod jej kierunkiem realizowany jest program Durch den Magen zur Deutschsprache - przez żołądek do nauki języka niemieckiego. Jest on realizowany na platformie internetowej eTwinning przy współpracy ze szkołami z Niemiec, Turcji, Słowacji. Natomiast opiekę nad stroną kulinarną sprawowała pani Iwona Wewióra, która nauczyła uczniów klas licealnych przygotować pierogi ruskie. Podczas czynności manualnych młodzież przyswoiła zwroty i wyrażenia z zakresu słownictwa związanego z gotowaniem.
Dyrektor „Korfantego” Ewa Mentel zwraca uwagę na to, że tego typu nietypowe lekcje wpływają na lepsze zapamiętanie przekazywanych treści.
- Udział w projektach eTwinning urozmaica tradycyjne lekcyjne, wymaga dodatkowego wysiłku i co najważniejsze sprawia przyjemność uczniom oraz nauczycielowi. Lekcje prowadzone w tej formie pokazują praktyczne zastosowanie języka, w sytuacjach codziennych - mówi dyrektor.
A jak zajęcia oceniają sami uczniowie? Co sądzą o tej formie nauki?
- Jesteśmy uczniami klas 2 „a” i 2 „b” liceum ogólnokształcącego i dla nas zajęcia w pracowni gastronomicznej to nowość. Lepimy pierogi a przy tym praktycznie ćwiczymy słownictwo z niemieckiego. Można to nazwać dobrą nauką i zabawą – powiedział jeden z uczniów „Korfantego”.
Pierogi były dobre. na 100 procent.
Szkoda radiowiec,że ty sie nie uczyłeś.
Wszystko pięknie ładnie tylko żeby Niemcy nie narzekali że w pierogach są włosy.
Teraz to zabawa a potem wyjazd z kraju-będzie jak znalazł.Polnische pierrogen
"te pierogi wyszły dobre?"
Schwäbische Maultaschen, przecież po niemiecku się uczą.
A te pierogi wyszły dobre?
Uczcie się języków dzieci i wyjeżdżacie z tego upadającego padołu.