Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Absolwentka z "Korfantego" podbiła Szwecję

Kuchnia, a dokładnie kuchnia japońska jest pasją Moniki Piątkowskiej. Pierwsze kroki na swojej ścieżce kulinarnej stawiała w znanym w regionie gastronomiku w Zespole Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju. Cztery lata szybko minęły i Monika zaczęła piąć się po ścieżce kariery zawodowej.

Absolwentka z "Korfantego" podbiła Szwecję

Przeszła wszystkie etapy wtajemniczenia w swojej profesji, od pomocy kuchennej, do menadżera. Pracowała w restauracjach na Śląsku i Małopolsce.  Dwa lata temu, mieszkając już w Krakowie, postawiła na kuchnie japońską i to na dodatek wegetariańską. Był to strzał przysłowiową dziesiątkę. Jej Food Trucka z wegetariańską kuchnią japońską - Bubu Arare Veggie Japanese Food zyskał sobie uznanie i popularność w całym kraju.

W 2019 roku ekipa Moniki Piątkowskiej odniosła duży sukces - zdobyła 1 miejsce w Polsce w konkursie European Street Food Awards, co pozwoliło jej reprezentować kraj na Mistrzostwach Europy w Malmö w Szwecji. Co serwowała po drugiej stronie Bałtyku? Oczywiście wegańską kuchnię japońską.

- Kuchnia japońska, a dokładnie wegańska chociaż może brzmieć egzotycznie, cieszy się w Polsce dużą popularnością. Jest oparta na warzywach, kiszonkach, zdrowej fermentacji. Jest zdrowa i zalecana dzieciom, a także osobom mającym problemy ze zdrowiem - mówi Monika.

Jastrzębianka, podstaw kuchni uczyła się w Zespole Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego, który miło wspomina. Jeszcze wtedy nie przypuszczała, że jej koncertowymi daniami będą specjały z dalekiej Japonii. A więc, od czego możemy zacząć?

Nie może obejść się bez sushi uramaki, czyli rolki z ryżem z dodatkiem buraka, serkiem, pietruszką i boczniakiem. Drugi z kolei placek - okonomiyaki, podawany jest z kapustą pekińską, kukurydzą, prażoną cebulką oraz szczypiorkiem i sosami. Onigiri to japońskie kulki ryżowe z fasolą adzuki. No i jest też szaszłyk - yasai kushiyaki. W nim główną rolę odgrywają pieczone warzywa. Ci, którzy próbowali zapewniają, że smaki są oszałamiające.

Okazuje się, że większość produktów można bez problemu kupić w naszych sklepach. Są to głównie warzywa, do których spożycia nie trzeba specjalnie nikogo namawiać. Tak więc produkty mamy tuż pod ręką. Można, więc zacząć swoją przygodę z kuchnią japońską.

Absolwentka „Korfantego” przekonuje, że jeśli się raz spróbuje to będzie to początek naszej fascynacji tą dalekowschodnią kuchnią, bo wyczarować można naprawdę obłędne smaki. Monika Piątkowska stała się znawczynią tych specjałów. Podstaw kuchni nauczyła się w jastrzębskiej szkole gastronomicznej, a potem to już fantazja, samozaparcie i talent.

 

8 komentarzy

Śledź tę dyskusję
Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].
~Kaz (109.196. * .247) 28.05.2020 23:14

No i pieknie. Cisnij dzioucha!

~Gość (212.102. * .175) 28.05.2020 11:45

Fajnie, że młodym sie chce chcieć !

~Gość (188.147. * .185) 28.05.2020 05:57

@Leniwy samuraj - ja tam wolę się delektować miską ryżu za ostrym cieniem mgły

~Korona Wirós (80.188. * .244) 27.05.2020 13:58

Czy teraz w odwecie jakiś Szwed również przyjedzie zawojować coś w tej upadającej osadzie górniczej?

~Gość (212.102. * .177) 27.05.2020 13:16

Świetna historia, brawo

~ Eryk (185.246. * .184) 27.05.2020 11:25

Gratulacje! Widać młodzi jastrzębianie potrafią zdobywać szczyty i mają osiągnięcia. Tak dalej trzymać !

~Leniwy samuraj (89.64. * .64) 27.05.2020 10:43

Wspaniała to wiadomość! Gratuluję! Kuchnia japońska, jak wiadomo, jest najlepsza na świecie. Niezależnie, czy wędrując gościńcem zawitam do małego sklepiku, by kupić dango, czy w samym Edo pójdę na okonomiyaki do najlepszej restauracji w stolicy. Do dziś pamiętam, jak delektując się niezrównanym ramenem nad jeziorem Kawaguchiko podziwiałem wyłaniający się zza mgły masyw Fuji-san. Pozdrawiam młodą adeptkę tej sztuki, jaką jest japońska kuchnia i życzę wielu dalszych sukcesów!

~Gornoslazaczka-Polka-Europejka (89.77. * .164) 27.05.2020 10:16

Budujaca historia. Az milo sie czyta, z uznaniem dla talentu i pracowitosci Bohaterki artykulu.