Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Bryja dobra na lato? Opowiada Anna Lerch-Wójcik

Lato w ostatnich dniach pokazało swoje gorące, upalne oblicze. Wszyscy zastanawiamy się, jak wytrzymać w tak wysokich temperaturach. A może dobrym sposobem będzie sporządzenie bryji? Nazwa tego specyfiku może nieco zaskakiwać, ale nie ma się czego obawiać.

Bryja dobra na lato? Opowiada Anna Lerch-Wójcik
Anna Lerch-Wójcik jest etnologiem w Galerii Historii Miasta. Fot. ze zbiorów A. Lerch-Wójcik

Co to właściwie jest bryja?

Bryja to śląskie określenie na zupę owocową. Jesteśmy prawie na przełomie lipca i sierpnia, a więc owoców mamy pod dostatkiem. Jak przygotować taką letnią zupę? O tym dowiadujemy się z książki pt. „Pełny bonclok. Tradycje kulinarne w podmiejskich dzielnicach Jastrzębia-Zdroju”, autorstwa Anny Lerch-Wójcik, etnologa z Galerii Historii Miasta w Jastrzębiu-Zdroju. Kto jeszcze nie jest posiadaczem tej ciekawej publikacji, z przepisami oraz śląskimi zwyczajami, może zapoznać się z nimi na stronie internetowej: bonclok.pl

Bryja to śląskie określenie na zupę owocową. Fot. bonclok.pl

Bryja to zupa owocowa najczęściej ze śliwek, wiśni i jagód leśnych. Z oczywistych względów przygotowywano ją latem lub jesienią. Czasami też robioną ją z pieczek - suszonych jabłek, gruszek i śliwek. Można ją było jeść na ciepło i zimno.

­- Dla części z nas zupa owocowa to zapomniany smak dzieciństwa. Poddawano ja z nuglami (makaronem), ajlaufym (lanym ciastem), buchtami (kluskami na parze), czornymi kluskami, ziemniakami lub śliszkami (kluskami kładzionymi) z przibronoconym (przyrumienionym) masłym i posute cukrym - wspomina Anna Lerch-Wójcik.

Przepis na bryję ze śliwek

Składniki: 1,5 kg śliwek węgierek, 2 l wody, 200 ml śmietany 18%, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, ok. 1 płaska łyżka mąki (w zależności od upodobań).

Śliwki myjemy, kroimy w połówki i wyjmujemy pestki, zostawiając kilka sztuk do gotowania, dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku. Owoce z kilkoma pestkami przekładamy do garnka, wlewamy wodę, dodajemy sól i cukier. Gotujemy ok. 20-30 minut. Wyjmujemy pestki. Śmietanę mieszamy z mąką, hartujemy gorącym płynem i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze chwilkę na lekkim ogniu. Zupę podajemy na ciepło lub zimno, z dowolnym rodzajem makaronu, lanymi kluskamikluskami na parze lub ziemniakami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie w książce pt. „Pełny bonclok. Tradycje kulinarne w podmiejskich dzielnicach Jastrzębia-Zdroju” lub na stronie internetowej: bonclok.pl

W tek książce znajdziecie wiele ciekawych przepisów kulinarnych. Fot. bonclok.pl

 

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].