Drogi Użytkowniku,

Dziękujemy za zainteresowanie portalem JastrzebieOnline.pl.

W związku z nowymi regulacjami o ochronie danych osobowych zaktualizowaliśmy chcemy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych przez serwis JastrzebieOnline.pl. Dbamy o to aby Twoje dane były bezpieczne. Jednocześnie informujemy o stosowaniu plików cookies.

Zaktualizowaliśmy w tym celu regulamin portalu oraz politykę prywatności i plików cookies – prosimy o zapoznanie się z nimi.

Klikając przycisk „przejdź do portalu” akceptujesz nowe postanowienia wymienionych dokumentów.

Zamknij komunikat
Pogoda na dziś zobacz prognozy
 0°°
9 kwietnia 2020

#Świętanachacie. Słodkie propozycje młodych jastrzębian

#Świętanachacie. Słodkie propozycje młodych jastrzębian
fot. pixabay

Co robić w #Świętanachacie? Na pewno trzeba się do nich dobrze przygotować. Wiedzą o tym doskonale Uczniowie Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego, a dokładnie Technikum Gastronomicznego i Szkoły Branżowej, proponując smakowite słodkości na świąteczny stół. Dzisiaj prezentujemy część I przepisów, jutro kolejna. 

- Mimo że lekcje w naszej szkole odbywają się zdalnie, to jak co roku staramy się wymieniać przepisami świątecznymi. Uczniowie znają je od swoich babć, mam i chętnie się nimi dzielą, a następnie sami wykonują wypieki czy potrawy. Chociaż obecnie nie spotykamy się na tradycyjnych zajęciach, to jednak ruszyły nasze kulinarne przygotowania do świąt - mówi nauczycielka przedmiotów gastronomicznych w „Korfantym” Iwona Wewióra.

Uczniowie ZS 2 proponują wykonanie tradycyjnej babki wielkanocnej, według przepisu Agaty Wrzesień.

Składniki: mąka pszenna (150 g), skrobia ziemniaczana( 150g), masło (300g), cukier puder (200 g), jajka ( 4 sztuki), kakao (2 łyżki), szczypta soli, gorzka czekolada (1 tabliczka).

Sposób przygotowania: nastaw piekarnik na 160°C, przygotuj formę do pieczenia. Wysmaruj masłem i obsyp mąką, w misce wymieszaj mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną, oddziel białka od żółtek, następnie zmiksuj masło ze szczyptą soli do uzyskania kremowej konsystencji, nie przerywając dodaj stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku.

Mąkę wraz ze skrobia dodaj do przygotowanej masy i wymieszaj do połączenia się składników. Ubij pianę z białek, a następnie za pomocą łyżki delikatnie wymieszaj z przygotowaną masą. Na koniec oddziel 1/3 ciasta i dodaj 2 łyżki kakao i wymieszaj. Obie części cista przełóż do przygotowanej wcześniej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 160°C przez 60 min. W rondelku rozpuść masło dodaj rozdrobniona czekoladę i mieszaj do momentu połączenia się składników. Po upieczeniu polej babkę polewą i odstaw do ostygnięcia.

Święta nie mogą się także obyć bez mazurka. Tym przepisem podzieliła się Kinga Goworek, proponując jego morelowo-kajmakową odsłonę.

Składniki na ciasto: szklanka mąki, szklanka cukru, 10 dag masła, jajko, żółtko. Kajmak: pół litra tłustej śmietany 30%, 1,5 szklanki cukru pudru, 10 dag masła, 30 ml spirytusu. Esencja rumowa - masa: 20 dag suszonych moreli, 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej, 1 pomarańcza

Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto schłodzić, rozwałkować i piec 25 min. na złoty kolor w temp 200 stopni. Morele pokroić, wymieszać ze skórką pomarańczową, cukrem i sokiem z pomarańczy, smażyć około 7 minut, dodać 10 ml spirytusu, odstawić. Przygotować masę kajmakową: wsypać do rondla cukier puder i wlać śmietankę. Gotować na małym ogniu, często mieszając. Dodać masło, wlać spirytus i esencję rumową, wymieszać. Masę morelową rozsmarować równomiernie na cieście. Nałożyć na nią masę kajmakową i wyrównać. Ciasto ozdobić np. migdałami.

A może Wy macie jakieś swoje przepisy? Podzielcie się nimi z czytelnikami! 

 

Polub i udostępnij
Czytaj też

Koniec nauki. Czas na wakacje! Koniec nauki. Czas na wakacje!

Po wakacjach uczniowie wracają do szkół Po wakacjach uczniowie wracają do szkół

Dodaj opinię
Dodając opinię akceptujesz regulamin. Nie obrażaj, nie używaj wulgaryzmów, pisz na temat i nie pisz całych zdań wielkimi literami.
Opinie (1)
mistrz jandrzej09.04.2020 17:58

Tylko nasze najlepsze