Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

#Świętanachacie. Słodkie propozycje młodych jastrzębian

Co robić w #Świętanachacie? Na pewno trzeba się do nich dobrze przygotować. Wiedzą o tym doskonale Uczniowie Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego, a dokładnie Technikum Gastronomicznego i Szkoły Branżowej, proponując smakowite słodkości na świąteczny stół. Dzisiaj prezentujemy część I przepisów, jutro kolejna. 

#Świętanachacie. Słodkie propozycje młodych jastrzębian

- Mimo że lekcje w naszej szkole odbywają się zdalnie, to jak co roku staramy się wymieniać przepisami świątecznymi. Uczniowie znają je od swoich babć, mam i chętnie się nimi dzielą, a następnie sami wykonują wypieki czy potrawy. Chociaż obecnie nie spotykamy się na tradycyjnych zajęciach, to jednak ruszyły nasze kulinarne przygotowania do świąt - mówi nauczycielka przedmiotów gastronomicznych w „Korfantym” Iwona Wewióra.

Uczniowie ZS 2 proponują wykonanie tradycyjnej babki wielkanocnej, według przepisu Agaty Wrzesień.

Składniki: mąka pszenna (150 g), skrobia ziemniaczana( 150g), masło (300g), cukier puder (200 g), jajka ( 4 sztuki), kakao (2 łyżki), szczypta soli, gorzka czekolada (1 tabliczka).

Sposób przygotowania: nastaw piekarnik na 160°C, przygotuj formę do pieczenia. Wysmaruj masłem i obsyp mąką, w misce wymieszaj mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną, oddziel białka od żółtek, następnie zmiksuj masło ze szczyptą soli do uzyskania kremowej konsystencji, nie przerywając dodaj stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku.

Mąkę wraz ze skrobia dodaj do przygotowanej masy i wymieszaj do połączenia się składników. Ubij pianę z białek, a następnie za pomocą łyżki delikatnie wymieszaj z przygotowaną masą. Na koniec oddziel 1/3 ciasta i dodaj 2 łyżki kakao i wymieszaj. Obie części cista przełóż do przygotowanej wcześniej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 160°C przez 60 min. W rondelku rozpuść masło dodaj rozdrobniona czekoladę i mieszaj do momentu połączenia się składników. Po upieczeniu polej babkę polewą i odstaw do ostygnięcia.

Święta nie mogą się także obyć bez mazurka. Tym przepisem podzieliła się Kinga Goworek, proponując jego morelowo-kajmakową odsłonę.

Składniki na ciasto: szklanka mąki, szklanka cukru, 10 dag masła, jajko, żółtko. Kajmak: pół litra tłustej śmietany 30%, 1,5 szklanki cukru pudru, 10 dag masła, 30 ml spirytusu. Esencja rumowa - masa: 20 dag suszonych moreli, 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej, 1 pomarańcza

Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto schłodzić, rozwałkować i piec 25 min. na złoty kolor w temp 200 stopni. Morele pokroić, wymieszać ze skórką pomarańczową, cukrem i sokiem z pomarańczy, smażyć około 7 minut, dodać 10 ml spirytusu, odstawić. Przygotować masę kajmakową: wsypać do rondla cukier puder i wlać śmietankę. Gotować na małym ogniu, często mieszając. Dodać masło, wlać spirytus i esencję rumową, wymieszać. Masę morelową rozsmarować równomiernie na cieście. Nałożyć na nią masę kajmakową i wyrównać. Ciasto ozdobić np. migdałami.

A może Wy macie jakieś swoje przepisy? Podzielcie się nimi z czytelnikami! 

 

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].
~mistrz jandrzej (185.246. * .35) 09.04.2020 17:58

Tylko nasze najlepsze