Tradycje kulinarne w podmiejskich dzielnicach Jastrzębia-Zdroju
Jeśli szukasz podarunku dla kogoś, kto ceni rodzinne tradycje i dawne zwyczaje, uwielbia stare zdjęcia oraz przede wszystkim pyszną śląską kuchnię, to warto przyjrzeć się książce „Pełny bonclok. Tradycje kulinarne w podmiejskich dzielnicach Jastrzębia-Zdroju”. Publikacja autorstwa jastrzębianki - Anny Lerch-Wójcik.
W pięknie wydanej, bogato ilustrowanej książce, autorka, która z wykształcenia jest etnografem, zawarła 66 przepisów na tradycyjne śląskie potrawy. Receptury napisane są oryginalną śląską gwarą, jednak słownik wyrazów gwarowych sprawia, że książka jest czytelna dla każdego. Stare fotografie z rodzinnych archiwów oraz współczesne zdjęcia opisywanych potraw sprawiają, że książka „Pełny bonclok” jest atrakcyjna wizualnie.