Miód - jaki będzie dla nas najlepszy?
Miód to produkt uwielbiany przez wiele osób, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Posiada wiele cennych właściwości prozdrowotnych a także dodaje potrawom słodyczy. Jednak na rynku dostępnych jest tak wiele rodzajów miodu, że czasem trudno zdecydować, który będzie dla nas najlepszy. Zapraszamy do artykułu naszego partnera – wyszukiwarki cateringów dietetycznych jakiepudelko.pl.
MIÓD - „PŁYNNE ZŁOTO”
Miód to substancja o naturalnie słodkim smaku, która ze względu na swój bardzo zróżnicowany skład wykazuje wiele cennych właściwości. Miód w większości zbudowany jest z cukrów (70-80%). Pozostała część to woda (10-20%) oraz różne wartościowe składniki, m.in. kwasy organiczne, fenole, aminokwasy, witaminy, składniki mineralne, enzymy. Jego skład różni się w zależności od rodzaju, czasu oraz miejsca zbioru. Właściwości prozdrowotne miodu są znane i wykorzystywane od wielu lat. Nic dziwnego, ponieważ związki w nim zawarte bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm. Jednak przed zakupem miodu warto zastanowić się, który z nich będzie dla nas najlepszy.
MIÓD LIPOWY
Jeden z najbardziej popularnych rodzajów miodu. Pozyskuje się go na przełomie czerwca i lipca. Powstaje z nektaru lipy szerokolistnej oraz drobnolistnej. Przybiera barwę od złotożółtej i zielonożółtej w formie płynnej do żółtopomarańczowego i brunatnego po skrystalizowaniu. Posiada charakterystyczny zapach kwiatu lipy oraz ostry, lekko gorzkawy posmak.
Właściwości prozdrowotne miodu lipowego:
- silne działanie antybiotyczne
- wykorzystywany w leczeniu przeziębienia, grypy, zapalenia płuc oraz oskrzeli
- działanie napotne, wykrztuśnie i przeciwskurczowo
- zalecany przy chorobach układu krążenia
- działanie lekko moczopędne
- działanie uspokajające
MIÓD WRZOSOWY
Miód wrzosowy pozyskiwany jest z nektaru kwiatów wrzosu zwyczajnego. W formie płynnej posiada barwę herbacianą i galaretowatą konsystencję. Szybko ulega krystalizacji zmieniając kolor na brunatnoczerwony i żółtopomarańczowy. Ma intensywny zapach wrzosu a jego smak jest jednocześnie słodki i delikatnie gorzkawy.
Właściwości prozdrowotne miodu wrzosowego:
- silne właściwości antyoksydacyjne
- polecany w schorzeniach nerek, układu moczowego oraz gruczołu krokowego
- pomocny w leczeniu chorób układu oddechowego oraz chorobach zapalnych żołądka i jelit
- zalecany w przypadku zaparć i biegunek
- łagodzi trądzik pospolity
MIÓD AKACJOWY
Miód akacjowy pochodzi z robinii akacjowej. Przed krystalizacją jest niemal bezbarwny lub jasnożółty. Po dłuższym czasie ulega krystalizacji i zmienia kolor na jasnosłomkowy, kremowy. Posiada delikatny zapach, który może kojarzyć się z kwiatami akacji oraz charakterystyczny słodki smak.
Właściwości prozdrowotne miodu akacjowego:
- odżywia i regeneruje organizm po intensywnym wysiłku fizycznym lub umysłowym
- działa uspakajająco
- polecany przy problemach z układem pokarmowym
- wspomaga leczenie chorób skóry
- pomocny w chorobach nerek
MIÓD RZEPAKOWY
Miód rzepakowy podobnie jak opisywany wcześniej miód lipowy jest jednym z najbardziej popularnych miodów w Polsce. Uzyskuje się go z kwiatów rzepaku. W formie płynnej posiada kolor słomkowy natomiast po krystalizacji, która przebiega dość szybko zmienia barwę na białą lub kremową. Jego zapach przypomina aromat kwiatów rzepaku a smak miodu rzepakowego jest delikatny i bardzo słodki.
Właściwości prozdrowotne miodu rzepakowego:
- odżywia i regeneruje wyczerpany organizm
- wspomaga pracę tarczycy i śledziony
- wspomaga leczenie chorób układu krążenia
- zmniejsza obrzęki
- korzystnie wpływa na przemiany tłuszczów zachodzące w wątrobie a także wspomaga funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego
- pomaga w leczeniu bakteryjnych zapaleniach dróg oddechowych
MIÓD GRYCZANY
Miód gryczany pozyskuje się z nektaru gryki zwyczajnej na przełomie lipca i sierpnia. Posiada charakterystyczny ciemny kolor oraz silny aromat kwiatu gryki. Jego smak jest równie charakterystyczny co barwa. Dlatego pomimo wielu cennych właściwości nie każdemu przypadnie go gustu. Warto jednak przekonać się do jego spożywania, ponieważ wzbogaca nasze posiłki w wiele cennych składników.
Właściwości prozdrowotne miodu gryczanego:
- pomocny w profilaktyce chorób układu krążenia oraz nowotworów
- hamuje procesy miażdżycowe
- wspomaga leczenie dusznicy bolesnej, nerwicy oraz niedokrwistości z niedoboru żelaza
- sprzyja regeneracji zmęczonego organizmu
- wspomaga odbudowę kości po złamaniach
Opisane powyżej rodzaje miodów to tylko kilka przykładów, ponieważ jest ich znacznie więcej. Jak widać na powyższych przykładach każdy miód wykazuje unikatowe właściwości prozdrowotne. Dlatego wykorzystuje się go bardzo chętnie od wielu lat. Z jego cennych składników korzystamy przygotowując różnego typu potrawy w domu. Znajdziemy go również w menu wielu restauracji a także fit posiłkach serwowanych przez catering dietetyczny jeśli taki zamawiamy. Biorąc pod uwagę szerokie spektrum działania miodu powinniśmy cieszyć się, że z biegiem lat wciąż docenia się jego lecznicze działanie.
Materiał partnera