Miłość w "Korfantym", czyli słodkości w walentynki
Miłość ukochanej osobie można wyrazić na wiele sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie oryginalnego przysmaku - prosto od serca. Uczniowie Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego przygotowali słodkości właśnie z okazji Walentynek.
Walentynki w „Korfantym” swoją kulinarną odsłonę. Trudno się temu dziwić, bo przecież w murach szkoły od lat działa technikum gastronomiczne znane w całym regionie. Tak więc 14 lutego w Święto Zakochanych uczniowie wyczarowali niesamowite słodkości, które zachwycały nie tylko smakiem, ale również pięknie wyglądały.
Jury złożone z dyrekcji szkoły oraz nauczycieli przedmiotów zawodowych wyłoniło najlepsze przysmaki.
- Wybór zwycięzców konkursu nie był łatwy. Uczniowie wykazali się kreatywnością i przygotowali słodkie propozycje, które z powodzeniem mogłyby być podawane w najlepszych cukierniach. Pierwsze miejsce zajęli uczniowie drugiej klasy naszego technikum gastronomicznego. Wykazali, że na tym etapie kształcenie już dysponują wysokimi umiejętnościami - mówi dyrektor „Korfantego” Ewa Mentel.
W konkursie walentynkowym pierwsze miejsce zajął przysmak o nazwie lava cake z sosem na bazie kaszy mannej i wanilii w towarzystwie owoców i korzenia lotosu, autorzy: Piotr Hadalski i Konrad Rusin. Nie mniej interesujące były pozostałe propozycje, II miejsce – przysmak pod zagadkową nazwą bukiet Romeo, autorzy: Oliwia Gnaś i Agata Musioł oraz III miejsce – foundat miłości, autorzy: Weronika Krzyżaniak i Paulina Sypiół.