Kuchnia włoska w „Korfantym”. Warsztaty gastronomiczne
Kuchnia włoska cieszy się dużą popularnością w naszym kraju. Nic dziwnego zatem, że każdy szanujący się kucharz chciałby po mistrzowsku przygotować potrawy z Italii. Młodzi adepci szkoły gastronomicznej z „Korfantego” wzięli udział w warsztatach kulinarnych, wykonując znane przysmaki włoskie.
Kuchnia włoska najbardziej kojarzona jest z pizzą, ale nie tylko. To przecież również gnocchi - ziemniaczane włoskie kluseczki, które przypominają polskie kopytka, makaron tagliatelle i aromatyczny sos pomidorowy Amatriciana - jeden z najbardziej popularnych w tradycyjnej kuchni tego kraju.
Uczniowie klas gastronomicznych w Zespole Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju zapoznali się z tajnikami kuchni włoskiej, biorąc udział w warsztatach pod kierunkiem Konrada Rusina. Jest on absolwentem szkoły, laureatem wielu konkursów gastronomicznych, wieloletnim szefem kuchni Trattoria Pizzeria Basta Cosi w Żorach, obecnie kucharzem ekskluzywnego kompleksu hotelowego.
Młodzież z klas gastronomicznych „Korfantego” weźmie udział również w kolejnych warsztatach gastronomicznych z serii „A taste of the Word". Uczniowie poznają sekrety deserów włoskich, kuchni francuskiej, amerykańskiej, a także kuchni molekularnej.
- Takie warsztaty to dla nas okazja do nauki, do poznania kuchni różnych krajów. Uczymy się w praktyce, jak wykonuje się potrawy. Chodzi nam o to, aby jak najbardziej przypominały oryginały ze swoich ojczystych stron. Każdy z nas chciałby osiągnąć mistrzostwo - mówi uczennica klasy gastronomicznej.