Kucharze z „Korfantego” wicemistrzami w konkursie kulinarnym
Technikum Gastronomiczne działające w Zespole Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju to znana w regionie kuźnia talentów kulinarnych. Uczniowie zajęli, wysokie, drugie miejsce w konkursie pod nazwą „Wodzisławski Mistrz Kuchni Black Box".
Kucharze z „Korfantego” wicemistrzami w konkursie kulinarnym
Przed młodymi adeptami sztuki kulinarnej postawiono niełatwe zadanie konkursowe. Musieli wykonać danie główne na bazie polędwiczek z kurczaka i mięsa mielonego oraz nieznanych surowców z Black Boxu.
- W dniu konkursu okazało się, że produktami - niespodziankami są cytryna, kasza, pęczak, jabłko, szpinak. Nasi uczniowie Agata Musioł i Tomasz Pisarek z klasy 4 „d” TG podeszli do zadania kreatywnie i wykonali warkocz drobiowy, purée ze szpinaku, bazylii i kapusty oraz zapiekaną babkę ziemniaczaną z mięsem i pęczakiem. Młodzież zdobyła drugie miejsce - relacjonuje Ewa Goraus, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych, która przygotowała uczniów do konkursu.
Jastrzębscy kucharze uznali wyższość swoich kolegów z Wodzisławia Śląskiego, zdobywców pierwszego miejsca - Emilii Szczotok i Wiktora Kufieta (Zespół Szkół Ekonomicznych). Natomiast trzecie miejsce zajęli zawodnicy z Żor - Magdalena Wala i Arkadiusz Całka (Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego).
Organizator konkursu to Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim wraz z Powiatowym Ośrodkiem Doskonalenia Nauczycieli w Wodzisławiu Śląskim. Patronat sponsorski nad przedsięwzięciem objęła wodzisławska restauracja firmy OLSERW.