Jastrzębskie produkty w gronie najlepszych
Wino i miód z Jastrzębia-Zdroju to produkty lokalne, które znajdują uznanie także poza naszym miastem. Podczas konkursu pod nazwą „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” wytwory te zostały wysoko ocenione przez jury.
Finał regionalny konkursu odbył się w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie. W konkursowe szranki stanęło 9 ekip gastronomicznych, które zaprezentowały przystawkę lub zupę i danie główne, a w 4 kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne, zgłoszono 52 produkty.
- Komisje konkursowe oceniły walory smakowe oraz specyficzne i tradycyjne metody produkcji, zgodność z tradycją i zwyczajami kultywowanymi w regionie. W tym roku komisje miały trudny wybór ze względu na bardzo wysoki i wyrównany poziom potraw i produktów i dlatego w części gastronomicznej oprócz trzech głównych nagród przyznano dwa dodatkowe wyróżnienia, a wśród produktów były równorzędne pierwsze nagrody i wyróżnienia - podkreślają organizatorzy konkursu.
W kategorii produkty regionalne pochodzenia roślinnego – podkategoria: napoje alkoholowe, I miejsce zdobyła Winnica Laguna Lech Sikora za wino Motyle. Pasieka Pszczela Hanna i Karol Pniok uzyskała nominacje do nagrody „Perła 2024”. We wrześniu Krajowa Kapituła Konkursu wybierze produkty z całego kraju, które otrzymają nagrodę „Perła”. Wielki Finał Konkursu odbędzie się na Targach „Smaki Regionów” w Poznaniu 28 września 2024 roku. Podczas uroczystej gali wręczone zostaną nagrody „Perła” oraz nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni”.