Witamina C - nie tylko na przeziębienie! Odkryj jej wszechstronne działanie
Witamina C to jedna z najważniejszych substancji w kontekście zachowania zdrowia. Przedawkowanie tego związku jest bardzo trudne, ale jego niedobór to najczęściej skutek ubogiej diety lub niezdrowego trybu życia, co może dotykać ludzi w różnym wieku. Czy wiesz, jak wiele istotnych funkcji w naszym ciele pełni kwas askorbinowy?

Młody wygląd i dobre samopoczucie – jak działa witamina C?
Ludzki organizm nie potrafi samodzielnie produkować witaminy C, a to oznacza, że musimy dostarczać ją wraz z pożywieniem. Kwas askorbinowy jest utożsamiany przede wszystkim ze specyfikiem, który może wspierać walkę z sezonowymi infekcjami, jednak potencjał tego związku jest zdecydowanie większy. Naukowcom nie udało się jeszcze jednoznacznie udowodnić, że witamina C faktycznie wspomaga walkę z przeziębieniem, ale ta substancja odżywcza może zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych chorób nękających nas w okresie jesienno-zimowym. Warto pamiętać także o tym, że kwas askorbinowy może wykazywać inne właściwości – przypisuje się mu m.in. zdolność do:
- neutralizowania wolnych rodników, które powodują stres oksydacyjny,
- spowalniania procesów starzenia się skóry,
- obniżania poziomu cholesterolu,
- uszczelniania naczyń krwionośnych,
- podwyższania przyswajalności żelaza wraz z pożywieniem.
Niedobór witaminy C – czy może być niebezpieczny?
Zbyt niski poziom witaminy C najczęściej wynika z nieprawidłowej diety, niezdrowego trybu życia, a w nielicznych przypadkach może być objawem pewnych chorób. Wyższe zapotrzebowanie na tę substancję mogą wykazywać na przykład palacze, cukrzycy, kobiety w ciąży, matki karmiące piersią, pacjenci ze stwierdzonym nadciśnieniem, sportowcy, a także osoby, które są narażone na długotrwały stres. Pierwsze objawy niedoboru witaminy C to zły nastrój i zmęczenie – na tym etapie trudno jest zdiagnozować awitaminozę. Poważne spadki stężenia tej substancji mogą prowadzić do pojawienia się nieprzyjemnych dolegliwości, na przykład:
- bólu mięśni i stawów,
- trudno gojących się ran oraz łatwego powstawania siniaków,
- skoków ciśnienia,
- stanów zapalnych dziąseł,
- skłonności do krwawień.
Niedobór witaminy C może zagrażać naszemu zdrowiu i życiu tylko w ekstremalnych przypadkach. Brak kwasu askorbinowego powoduje szkorbut – na szczęście dzisiaj ta choroba praktycznie nie występuje. Osoby, które chcą uchronić się przed niedoborem witaminy C, powinny zadbać o odpowiednią suplementację. Warto wybierać preparaty od sprawdzonych producentów: https://mybionic.pl/producenci/mito-pharma.
Skąd wiadomo, że organizm potrzebuje dodatkowej dawki witaminy C?
Ból mięśni, ogólne osłabienie czy problemy z gojeniem się ran to objawy, które mogą wskazywać na niedobór witaminy C, ale takie przypuszczenia zawsze potrzebują potwierdzenia. Jeśli obawiamy się, że w naszym organizmie brakuje tej substancji, skontaktujmy się z lekarzem. Przy podejrzeniu niedoboru witaminy C wykonuje się badanie stężenia kwasu askorbinowego w surowicy. Prawidłowy poziom tej substancji wynosi 34–110 µmol/l.
Dieta bogata w witaminę C – gdzie znajdziemy najwięcej kwasu askorbinowego?
Panuje powszechne przekonanie, że to cytryna jest najlepszym źródłem witaminy C. Wbrew pozorom wspomniane owoce zawierają jedynie 50 miligramów kwasu askorbinowego na 100 gramów pożywienia. Zdecydowanie więcej witaminy C znajdziemy w papryce, czarnej porzeczce czy dzikiej róży. Nie wszystkie owoce dostarczą nam tej cennej substancji – jej nikłe stężenie występuje na przykład w gruszkach i jabłkach. Jeśli chcesz uzupełnić poziom kwasu askorbinowego zdecyduj się na wygodną i bezpieczną suplementację.
Materiał partnera