Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Co wybrać: Żur czy wodzionka, czyli śląska kuchnia

Śląska, jastrzębska tradycyjna kuchnia jest znana dzięki przekazom rodzinnym. Pieczołowicie przekazywana z pokolenia na pokolenie, doczekała się swojego kronikarza.

Co wybrać: Żur czy wodzionka, czyli śląska kuchnia
Gorzołka na zaloci chroboka we Wilijo

Jastrzębskie sołectwa: Bzie, Moszczenica, Ruptawa oraz Jastrzębie Górne i Dolne to tereny o bogatej, kilkusetletniej historii, także tej kulinarnej. Stare, sprawdzone przepisy coraz bardziej odchodzą w przeszłość i są nieznane obecnym mieszkańcom Jastrzębia. Chociaż i oni, tak jak ich poprzednicy, nierzadko zastanawiają się, co do garnka (boncloka) włożyć.

 Anna Lerch Wójcik, etnolog z Galerii Historii Miasta, napisała książkę poświęconą śląskiej kuchni, ale również zwyczajom. Promocja odbyła się w ubiegły piątek właśnie w gościnnej - wypełnionej po brzegi - siedzibie GHM. Jak na ślązaczkę z dziada pradziada przystało książka napisana jest gwarą. Niewtajemniczeni mają do dyspozycji słowniczek znajdujący się na końcu książki. 

W piątkowy wieczór w Galerii Historii Miasta zaprezentowano publikację. Nie sposób było omówić wszystkie 66 przepisów, które zebrała autorka. Jednak padło kilka najbardziej smakowitych propozycji. Była mowa o ciasteczkach cieszyńskich, orzechowych rożkach czy kopie. Nie sposób było pominąć prawdziwego śląskiego obiadu, na który składa się rolada, kluski śląskie i modra (czerwona kapusta).

Publiczność, która przybyła na promocję książki, otrzymała na ponad 200 stronnicowej publikacji fotografie gotowych potraw oraz poszczególnych etapów ich przygotowania, a także stare zdjęcia z rodzinnych archiwów mieszkańców okolic Jastrzębia. Zaletą książki jest ukazanie zwyczajów związanych z życiem codziennym, jak i świętami. Dzięki niej można poznać nawet magiczne oblicze czynności, które z pozoru wydają się zwyczajne. Czytelnik zostanie więc zabrany w swoistą podróż na odpust parafialny, gyburstag (urodziny), szkubaczki (darcie pierza) czy zabawy rodzinne.

Publikacja „Pełny bunclok” - pełny garnek szybko rozeszła się wśród zainteresowanych czytelników. To ważna i ciekawa książka. Kuchnia została przedstawiona w szerszym kontekście śląskiej kultury i tradycji.   

Projekt zrealizowano przy pomocy środków budżetowych miasta Jastrzębie-Zdrój w ramach Stypendium dla osób zajmujących się twórczością artystyczną, upowszechnianiem kultury lub opieką nad zabytkami w roku 2018.

Relacja video 

Strona poświęcona książce 

5 komentarzy

Śledź tę dyskusję
Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].
~Gość (31.179. * .1) 03.12.2018 13:07

Widzicie gorole a nie jakaś kutia czy pierogi.

~Jurny Wikary (89.64. * .218) 03.12.2018 12:25

śląskie żarcie czyli tłusto

~Piston, Nusiek i Romek (80.49. * .238) 03.12.2018 12:16

hanys to nie katolik tak .pujdzie do roboty w post , a zur , czy wodzionka to tradycja ,moszczynioki i ,ruptawioki zawziete , za robota a nie zur , i tak wpierneli hod-doga na jasmosie , a baba jego to cza rzeskoczyć gruba swinka pepe , i no dlanich te swienta poto by sie hanysy nazarły grubasy paszkliwe .amen . na jasmosie planistka z moszczenicy wam o tym porozprawio z szybowegoooo

~mysz. (83.22. * .25) 03.12.2018 08:41

Było miło,smacznie, rodzinnie.Brawo Pani Aniu.

~zeby (83.4. * .86) 03.12.2018 06:51

Wodzianka jest u Wojewódzkiego,a zupa nazywa sie wodzionka