Wigilia na jarmarku w Jastrzębiu-Zdroju. Przepis Michała Bałazego na barszcz
Barszcz czerwony przygotowany przez znanego i cenionego kucharza Michała Bałazego oraz krokiety były głównymi przysmakami serwowanymi podczas wigilii miejskiej, na Jarmarku Bożonarodzeniowym w Jastrzębiu.
Podczas wigilii miejskiej nie zabrakło barszczu czerwonego, bez którego wielu nie może wyobrazić sobie Świąt Bożego Narodzenia. Michał Bałazy przygotował ok. 100 litrów tej tradycyjnej, świątecznej zupy, do tego serwowano krokiety. Specjały podawali pracownicy Urzędu Miasta wraz z prezydent Anną Hetman.
Prezydent życzy lepszego 2023 roku
- Życzę państwu przede wszystkim zdrowia i radości. Pięknych, ciepłych i rodzinnych świąt. Życzenia, które będą składane przy choince, niech się spełniają, niech przyniosą nadzieję na lepszy piękniejszy rok 2023 - mówiła prezydent Anna Hetman.
Michał Bałazy, znany i ceniony kucharz, przedstawił nie tylko przepis na wigilijny barszcz czerwony, ale również na udane, rodzinne Święta Bożego Narodzenia.
- Święta to taki czas, kiedy spotykamy się wspólnie przy stole. Pamiętajcie państwo, że przepisem na udane Boże Narodzenie jest nierozmawianie o polityce i pieniądzach. Spotykamy się w gronie rodzinnym i, choć na chwilę, zapominamy o problemach towarzyszących nam na co dzień - mówił Michał Bałazy. Kucharz zachęcał do wypróbowania jego, sprawdzonego przepisu na wigilijny barszcz.
Przepis na barszcz wigilijny Michała Bałazego
Zakwas: 1 kg buraków, 1 litr wrzątku, 4 łyżki cukru, 4 łyżki octu jabłkowego lub winnego, 10 ząbków czosnku, 2 szczypty soli, 8 liści laurowych, 12 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren pieprzu.
Buraki umyj, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Tak przygotowane umieść w słoju, dzbanku glinianym ewentualnie misce. Dodaj do nich przekrojone na pół ząbki czosnku, cukier, ocet, sól, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalej wrzątkiem, tak aby buraki były przykryte wodą. Odstaw na jeden dzień w ciepłe miejsce i kolejne kilka dni do lodówki.
Barszcz wigilijny: 1 kg buraków, 1 główka czosnku, 2-3 grzyby suszone, 2,5 l wywaru z warzyw, 2 małe jabłka, zakwas z buraków, sól, pieprz, majeranek
Buraki obierz (w rękawiczkach). Zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na średnim ogniu około 20 minut. Dodaj grzyby i gotuj jeszcze 20 minut. Po tym czasie wywar przecedź i wlej z powrotem do garnka, dolej wywar z warzyw, doprowadź do wrzenia, po czym ustaw ogień na minimum i dolej zakwas. Dorzuć przekrojoną w poprzek główkę czosnku, jabłka pokrojone na ósemki, sól, pieprz i majeranek. Od tego momentu utrzymuj barszcz na minimalnym ogniu przez około 15 minut, zwracając uwagę, by nie doprowadzić go do wrzenia.
Ludzie
Radna miasta Jastrzębie-Zdrój, była prezydent miasta
dziury w jezdniach na ulicach od ubiegłej zimy nie połatane a nasza prezydent uważa, że czas na zabawy. Czy tym miastem jeszcze ktoś zarządza ?
Anka z bunkra kiedy inwestorzy w naszym mieście??
A no tak ni mosz czasu ty robisz swet focie.
To barco poczebna inicjatyfa. Nic to, rze niema gdzie stanonć jerzdrzonc na zakuópy bo parking jest placem
Anno naświeta jedz sobie tam z kąd pochodziś z Tarzymiechów ,a za tem masz plac taki tam jak Andrzej i Gienek
Jesli Anna Hetman uwaza, ze cos w UM nie dziala jak nalezy, powoluje nowy wydzial.
Stad istnieja wydzialy zdublowane lub potrojone.
Liczba pracownikow UM sie powieksza a ludzie nie wiedza, co maja robic, stad zlecaja zadania samym sobie, by utrzymac posady i upozorowac prace.
Jesli Anna Hetman kogos, komplementujacego ja w powyzszej sytuacji, pokocha, nie da mu zginac.
Powoluje wydzialy a nawet instytut kosztujacy podatkow dziesiatki milionow, by jej podopieczna miala gdzie pracowac. Podopieczna robi filmy, pisze pochwalne artykuly, zglasza Anne Hetman do roznych konkursow i nagrod. Idzie swietnie, choc czerwonowlosa swoich obowiazkow nie wykonuje. Robi co innego niz oficjalne stanowiska a oficjalne stanowiska to ustawiajace sie w szereg komptomitacje.
"Szkoda, że pani prezydent nie zajmowała się w tym czasie swoimi obowiązkami służbowymi. "
Ona uwaza, ze nastawianie sie do zdjecia to jej obowiazek.
przedszkole nr18 kto oczysci panele fotowoltaiczne jak spadl snieg 0 oczyszczania ile one kosztowaly ,po co byla ta inwestycja .
Pieniadze dostal, zadnego ebuka nie wyslal.
To bylo w lutym 2019, wiec raczej wyslac nie zamierza.
To pospolity malwersant.
"Michał Bałazy dziękuje za wpłatę 20 zł na zrzutkę ebook w prezencie.
Klknij tutaj, żeby zobaczyć lub udostępnić swoją wpłatę!
Adres zrzutki:
zrzutka.pl/c3zj6s
Dziękujemy za Twoją darowiznę w kwocie 5 zł! Pozwoli nam to na pokrycie kosztów obsługi Twojej transakcji i rozwój portalu.
Czy wiesz, że Ty też możesz zorganizować zrzutkę na dowolny cel? Zobacz więcej na zrzutka.pl
"
"Od lat ciągle ten Bałazy."
Nawet z kowidu leczyl.
Wydal (lub mial wydac) ebuka, zaplacilem mu, bo mi sie szkoda zrobilo, bo mialo byc na leczenie zony, nigdy mi tegoz nie wyslal.
Ten facet jest groteskowy.
Polecalbym ludziom trzymac sie od takich osobnikow z daleka.
Szkoda, że pani prezydent nie zajmowała się w tym czasie swoimi obowiązkami służbowymi. Chodniki nie odśnieżone, na drogach ślisko, ale ważniejszy jest lans na jarmarku.
Niestety nie byłam, a bardzo chiałam, bo nie mogłam dotrzeć przez zaspy na nieodśnieżonych chodnikach.
Czy w Jastrzębiu mamy tylko jednego kucharza? Od lat ciągle ten Bałazy.
Jarmark był udany, głównie dlatego, że żadna ruda baba nie darła się do mikrofonu. Rok temu łaziła taka i robiła "wywiady" z ludźmi i było to straszne.
Było bardzo fajnie. W końcu był śnieg i mróz atmosfera była extra.
Bardzo dobre ciasta i wędliny.
I taniej niż w sklepie a przede wszystkim u lokalnych dostawców a nie marketowe.
„Specjały podawali pracownicy Urzędu Miasta wraz z prezydent Anną Hetman.” Szanowny Pan kierownik oczyszczalni jest pracownikiem UM? No to ciekawe, ciekawe… to już będzie trochę tak jak Izka z UM… do wszystkiego.
Jo bym zżarł bigos i swinioka
Komentarz został usunięty ponieważ nie jest związany z tematem
Komentarz został usunięty z powodu naruszenia regulaminu