Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

„Wszystko zaczęło się od klusek śląskich” - mówi Bartosz Pastuszak

Dostać się do telewizyjnego show "MasterChef Nastolatki" w telewizji TVN jest dużym sukcesem Bartosza Pastuszaka. Jednak przygoda kulinarna tego 16-letniego ucznia klasy gastronomicznej w „Korfantym” została zapoczątkowana dużo wcześniej. Można powiedzieć, że wszystko zaczęło się od klusek śląskich.

„Wszystko zaczęło się od klusek śląskich” - mówi Bartosz Pastuszak
Bartosz Pastuszak w programie telewizji TVN "MasterChef Nastolatki". Fot. TVN/materiały prasowe

Kiedy w styczniu pod blok Bartosza Pastuszaka podjechały samochody ogólnopolskiej telewizji TVN, wzbudziło to zainteresowanie sąsiadów w Zdroju, bo tam mieszka nasz bohater. Wnoszono profesjonalny sprzęt oświetleniowy, kamery, żeby nagrać tak zwane „setki” z 16-letnim, uczestnikiem kulinarnego show   "MasterChef Nastolatki". Młody jastrzębianin znalazł się w świetle reflektorów.  Jednak jego przygoda z kulinariami zaczęła się o wiele wcześniej.

Bartek, mama i … kluski śląskie

Przenieśmy się 8-9 lat wstecz. Mały Bartek, który zaczynał swoją edukację w szkole podstawowej w Jastrzębiu-Zdroju, pomaga mamie w kuchni. Sprawia mu to wielką frajdę. Najbardziej lubi robić kluski śląskie. Wtedy jeszcze nie wie, że będzie kształcił się w szkole gastronomicznej, weźmie udział w licznych konkursach, a w końcu dostanie się do znanego programu telewizyjnego "MasterChef Nastolatki".

- Pamiętam, że bardzo lubiłem przyglądać się mamie, jak przygotowuje posiłki w kuchni. W końcu pozwoliła, aby jej pomagać. Wiele frajdy sprawiało mi toczenie klusek śląskich. Właśnie tak wyglądały moje pierwsze kontakty z gotowaniem, pieczeniem, smażeniem – mówi z uśmiechem Bartosz.

Bartosz Pastuszak i Wiktoria Trybuś na festiwalu Śląskie Smaki 2023. Fot ZS 2

Lata szybko minęły i Bartek ukończył szkołę podstawową. Wówczas przyszła decyzja o wyborze dalszej drogi edukacyjnej. Kierunek gastronomiczny wcale nie był tak oczywisty, jak mogłoby się to wydawać. Ostatecznie nasz bohater dostał się do szkoły branżowej o tym profilu w Zespole Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego. To znana w regionie kuźnia kadr o tym kierunku kształcenia.

- Kiedy już podjąłem decyzję wiedziałem, że to jest to. W szkole uczymy się teorii, ale też mamy zajęcia w pracowni gastronomicznej i oczywiście praktyki. Zaczynamy od podstaw, bo one oczywiście są potrzebne, aby można rozwinąć się dalej. Teraz jestem w drugiej klasie i bardzo sobie cenię ten kierunek kształcenia - mówi Bartosz.

Kulinaria to sztuka na talerzu

W ubiegłym roku wraz z koleżanką wziął udział w Festiwalu Śląskie Smaki 2023 - smak tradycji, nowoczesne podanie - czyli śląska kuchnia na talerzu. Bartosz Pastuszak i Wiktoria Trybuś zajęli 3. miejsce. A co przygotowali? Postawili na zupę krem z oberiby, czyli kalarepy oraz roladę z kluskami śląskimi. Jednak nie zabrakło im fantazji, bo kluski były szare, co było efektem specjalnego potraktowania ziemniaków. Przygotowali również sos winny, kawior i tiul z czerwonej kapusty i groszek wąsaty, pełniący funkcje dekoracyjne. Brzmi niemalże jak… dzieło sztuki - tajemniczo i intrygująco.

Bartosz Pastruszak to uczeń Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju. Fot. ZS 2

- Bo dobrze przygotowana potrawa wymaga wyobraźni i kreatywnego podejścia do wykonania. Cała sztuka polega na tym, aby połączyć smaki, dokonać ich ciekawego zestawienia no i pięknie zaprezentować. Najpierw widzimy i można powiedzieć, że jemy oczami. Nie wolno lekceważyć wyglądu tego, co podajemy - podkreśla Bartosz.

Pierwsze koty za płoty i Bartosz wraz z koleżanką odnieśli znaczący sukces. Co skłoniło młodego kucharza do tego, aby zgłosić się do "MasterChef Nastolatki"? Bartosz przyznaje, że wcześniej oglądał klasycznego „MasterChefa” dla dorosłych i gdzieś tam w duchu marzył, że może kiedyś wystąpi przed kamerami. Jednak do zgłoszenia się do programu dla młodzieży zachęciła go ciocia i wspierała cała rodzina.

- Bez ich wsparcia i zachęty nie odważyłbym się aplikować. Przyznam, że trochę nie wierzyłem w siebie. Także w mojej szkole w „Korfantym” dostałem wsparcie od pani dyrektor Ewy Mentel oraz nauczycieli, kiedy dowiedzieli się, że będę w programie - mówi Bartosz.

Od "MasterChefa Nastolatki" do włoskiego Rimini

Jesteśmy po pierwszym odcinku programu. Wielu jastrzębian trzymało kciuki za Bartosza i udało się, przeszedł do drugiego etapu. Może lepiej jest napisać, że to efekt pasji, zaangażowania i talentu młodego kucharza. Niezależnie od tego, jak daleko zajdzie, to już jest ogromny sukces.

Bartosz ma marzenia o własnej restauracji w Jastrzębiu-Zdroju. Chciałby serwować kuchnię śląską, ale lubi też chińską i włoską. Snuje plany o podróżach, bo przecież poznawanie potraw różnych krajów to odwiedzanie ich, smakowanie, delektowanie się tym, co oferują.

"MasterChef Nastolatki" to prawdziwa kulinarna przygoda. Jednak Bartosz idzie dalej. Wyrusza na wymianę międzynarodową uczniów, jaka w „Korfantym” organizowana jest w ramach programu unijnego Erasmus+. Wraz z grupą uczniów wylatuje do włoskiego Rimini. Italia odkryje przed nim swoje kulinarne tajemnice. Bartosz od czasu, do czasu da znać, jak wiedzie mu się nad Adriatykiem.

 

 

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].