Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Powstanie książką o jastrzębskich obyczajach kulinarnych

Potrawy kulinarne ziemi jastrzębskiej powoli odchodzą w przeszłość wraz z najstarszymi mieszkańcami. Warto nie tylko zapoznać się z nimi, ale spróbować samemu wykonać. Dzięki książce, jaka powstanie na ten temat, każdy będzie mógł przygotować śląskie przysmaki.

Powstanie książką o jastrzębskich obyczajach kulinarnych

Etnolog Anna Lerch-Wójcik, która na co dzień pracuje w Galerii Historii Miasta, napisze książkę pod tytułemNa beztydziyń i łod świytna - obyczaje kulinarne na ziemi jastrzębskiej”. Ale to jeszcze nie wszystko. Zostanie uruchomiona specjalna strona internetowa poświęcona temu tematowi. Dzięki niej każdy będzie miał niczym nieskrępowany dostęp do przepisów. Odbędzie się też wystawa fotografii śląskich przysmaków oraz promocja książki z degustacją potraw. 

Przedsięwzięcie zostanie zrealizowane w oparciu o środki ze stypendium Prezydenta Miasta Jastrzębie-Zdrój.

21 komentarzy

Śledź tę dyskusję
Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].
~lata 90 (46.215. * .236) 11.01.2018 14:59

Populacja narodu hanyskiego jest tak już zmieszana z przyjezdnymi ze postanawiają być gorylami.

Rok 1998 ostatni czysty hanys umiera w skansenie w Chorzowie.

~Hehe (89.25. * .173) 11.01.2018 11:50

Do wpisu 10:38.Ogólnie mówiąc,nie interesuje Mnie kto skąd pochodzi.Znam mnóstwo ludzi,tzw stąd i przyjezdnych.I jedni i drudzy są i spoko goście i paciuloki.Bizonowi,elvisowi i im podobnym ćwierćmózgom,trzeba jednak uświadomić,że buraczane wychowanie przywiezione z zapadłych wioch jest niemile widziane.

~Hehe (89.25. * .173) 11.01.2018 10:48

Lata 70te,syn pisze list do mamy,która została gdzieś w Polsce.Kochana mamo,jest mi tu dobrze,sram do porcelany,na łeb deszcz nie pada,dziwne jest tylko to,że wszystko jest tutaj na G.Kopalnia to Gruba,wypłata to Geltag,urodziny to Geburstag.Mnie jest pietrek a wołają na mnie Gorol :D

~to Ja Gość 10.01.2018 18:34 (31.179. * .1) 11.01.2018 10:38

Byłem kiedyś na weselu "międzynarodowym" Dziewczyna z Jastrzębia Hanyska i młody z Kielc czy okolic dokładnie nie wiem ale przyjechało ludzi 2 autobusy Autosan.
Pełne zdziwienie że ślub o 11:00 w kościele a nie o 17:00. No ale o 22:00 okazało się dlaczego. Wynieśli prawie wszystko do swoich 2 autobusków na drogę. Łącznie z częścią zastawy i sztućców. Młody się wstydził rodziny ale co zrobić.
I powiem że chłop choć "obcy" to normalni i może nawet lepszy niż nie jeden miejscowy.

~Hehe (89.25. * .173) 11.01.2018 10:23

Do wpisu z 18:34 Zapomniałeś dopisać,że te pierogi były tylko dwa razy w roku.Na Wielkanoc i Boże Narodzenie :D

~Hehe (89.25. * .173) 11.01.2018 10:13

Bizon,przed weselem u goroli odżywiałem sie normalnie jak każdego dnia.Na weselu już będąc,przed północą tak byłem najedzony,jak Etiopczyk po tygodniu postu :)

~Hehe (89.25. * .173) 11.01.2018 10:03

elvis nie musiala :D Tyś już w łonie był ciulem

~Hehe (89.25. * .173) 11.01.2018 09:59

Do wpisu z 23:00.Jak mogli Nas uczyć jeść łyżką i widelcem z talerza,skoro nie wiedzieli do czego to służy :D W lepiankach,które zostawili na swoich zabitych dechami wiochach, ,,spożywali posiłki,, drewnianą chochlą przekazywaną z rąk do rąk z glinianej michy :D

~Hehe (89.25. * .173) 11.01.2018 09:49

Najlepsze,jak sie czyta gorola,ktory próbuje pisać jak Hanys :D.Hehe,wtórny analfabetyzm to za słabe określenie
na takiego ciemniaka.

~Zołza z kreplem (46.215. * .236) 11.01.2018 07:15

Trudno tu nie wspomnieć o nieśmiertelnym golonku w Podścianowym.
Zapiekankach na Łowickiej.
Wyprawach na rybkę do Ustronia.
Czy na przepyszny szaszłyk do Szałasu w Żorach.

Lista upadłych miejscowych restauracji była by długa.

~Gość (84.234. * .81) 11.01.2018 00:12

Mnie to najbardziej śmieszy, ze w Jastrzębiu to są chyba tylko 3 restauracje i ze trzy jadłodajnie. Miasto po byku, hahaha

~Elvis z mszana (89.67. * .130) 10.01.2018 23:45

Mie to staro jako był żech mały do do chleba wkłada mie placek ziemniaczany i pada że to schabowy tak mie za ciula robiła już od małego .

~Bizon (89.67. * .130) 10.01.2018 23:22

Hanysy jak mają iść na wesele to już pół roku przed głodują i dopiero na weselu żreją jak świnie takie to mają tradycje kulinarne .

~do gość (89.67. * .130) 10.01.2018 23:00

Ty hanysie masz kuchnię tylko wodzionkę żrecie na okrągło a kotlet schabowy to u was placek ziemniaczany , gorole co tu przyjechali w 70-tych latach dopiero was hanysów zaczeli uczyć żyć po ludzku i jeść łyżką i widelcem z talerza .

~Frela (89.77. * .208) 10.01.2018 18:51

Jastrzębskie obyczaje kulinarne? To tak, jakby napisać "kuchnia cało-polska". Tu mamy misz- masz z całego kraju plus kuchnia rodzima. Ale takie miszungi są najlepsze.

~Gość (31.179. * .1) 10.01.2018 18:34

Zawsze tak było że gorole po naszym jedzeniu sraczki dostawali i brzuchy im rosły. Ich narodowe potrawy to tylko pierogi i głód dlatego tu przyjechali.

~brawo (188.137. * .197) 10.01.2018 17:28

przyjezdni nie mają żadnych zwyczajów - ciasto ze sklepu najmarniejsze, obiad z półproduktów. Tradycje znają tylko rodowici jastrzębianie.

~Suchy Ernest (89.64. * .91) 10.01.2018 17:13

Jo żere ino chlyb z masnym.

~Piegus (83.4. * .3) 10.01.2018 12:48

Dania Śląskie musza być treściwe bo my chopy cięzko pracujemy a na warzywkach to jedno można kopyta wyciągnąć/.

~Radio Teheran (193.28. * .1) 10.01.2018 11:55

Brakuje informacji, ze miasto przyznalo stypendium na ten cel: 10 tys. zl.

~Hanys (85.14. * .18) 10.01.2018 08:02

Na beztydziyń praca schabowy piwo i TV , łod świytna praca szynka wódka i TV