Żelazo - jakie ma właściwości dla naszego organizmu?
Żelazo to pierwiastek niezbędny do prawidłowego przebiegu wielu ważnych procesów przemiany materii, a także do produkcji krwinek, ale i nie tylko. To bardzo cenny i jeden z najważniejszych minerałów w naszym organizmie. Zobacz, jaką rolę odgrywa żelazo w naszym organizmie.
Materiał powstał na podstawie: https://fitrepublic.pl/co-wyplukuje-zelazo-z-organizmu-jak-temu-zapobiegac/
Żelazo - jakie funkcje spełnia
Żelazo jest składnikiem wielu białek oraz kluczowym elementem hemoglobiny. Wchodzi w skład czerwonych krwinek i mioglobiny. Tam pełni istotną funkcję przy transporcie tlenu do tkanek mięśniowych. Minerał ten występuje również w tzw. centrach aktywnych enzymów, takich jak: katalaza, peroksydaza i cytochromy.
Przy przepływie krwi przez płuca, żelazo zawarte w hemoglobinie, łączy się z cząsteczkami tlenu i jest transportowane do poszczególnych narządów w całym organizmie. Mięśnie zaopatrywane są w tlen, dzięki cząsteczkom żelaza pod postacią mioglobiny. Samo żelazo wchłaniane jest przez dwunastnicę.
Żelazo ma również wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, stanowi swoistą tarczę ochronną przed infekcjami. Wspomaga także układ nerwowy, odpowiada za utrzymanie funkcji intelektualnych i fizycznych. Żelazo zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Żelazo musimy przyswajać w postaci pokarmu lub suplementów. Nasz organizm nie produkuje żelaza.
Jakie produkty posiadają żelazo?
Pierwiastek ten znajduje się w produktach mięsnych i roślinnych. Z tym że w produktach mięsnych jest jego zdecydowanie więcej. Żelazo dzielimy na hemowe (pochodzenia zwierzęcego) oraz niehemowe (pochodzenia roślinnego). Żelazo hemowe jest dostarczane w takiej formie, że łatwiej jest przyswajalne i cechuje się wyższą biodostępnością, niż jego odpowiednik roślinny. Za magazynowanie żelaza odpowiadają ferrytyny, czyli białka, których zawartość w organizmie informuje o poziomie stężenia tego minerału. Najbardziej bogate w żelazo są: wątróbka, drób, wieprzowina oraz chude mięso czerwone.
Odzwierzęce żelazo jest łatwiej przyswajalne, niż roślinne. Organizm ludzki wchłania ok. 5% żelaza pochodzenia roślinnego, a 20% pochodzenia zwierzęcego. Roślinne żelazo występuje w postaci trójwartościowego jonu i musi zostać chemicznie przetworzone, zanim dostanie się do krwi.
Żelazo znajduje się w płatkach owsianych, grochu, warzywach kapustnych, kiszonej kapuście. Zawiera je również proso i sezam. Najwięcej żelaza jest w brokułach, orzechach, burakach, botwince, pestkach dyni, daktylach oraz owocach suszonych takich jak: rodzynki, morele i śliwki. Zawierają je również owoce jagodowe.
Co powoduje niedobór żelaza i jakie są jego objawy?
Pierwszym symptomem niedoboru żelaza to zmęczenie. Ponadto trudności z koncentracją, niepokój, zaburzenie snu, zawroty głowy, wygładzenie i zanik brodawek języka, duszności i sucha skóra. Przy dużych niedoborach pojawia się wypadanie włosów, łamanie paznokci oraz pękanie kącików ust. Znaczny niedobór żelaza powoduje niewydolność aparatu zastawkowego krążenia i przyśpieszenie akcji serca.
Co wpływa na zmniejszanie się poziomu stężenia żelaza w organizmie ? Otóż uboga dieta, ciąża, znaczny ubytek krwi itp.
Dziękujemy FitRepublic.pl za udostępnienie materiałów do stworzenia treści.
Artykuł sponsorowany