Młodzi kucharze z Jastrzębia najlepsi w województwie śląskim
Uczniowie popularnego „Korfantego” zwyciężyli w konkursie kulinarnym pt. „Uczniowskie Inspiracje 2025”. Okazali się nie mieć konkurencji w całym województwie śląskim. Ich popisowe danie to ravioli z kaczką ze szpinakiem i ricottą oraz gruszka z ziemią czekoladową w kremie cytrynowym.

Młodzi kucharze, Ewa Żabińska i Bartosz Pastuszak z Zespołu Szkół nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju, zwyciężyli w wojewódzkim konkursie kulinarnym "Uczniowskie Inspiracje 2025”, który odbył się w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu. Młodzi adepci gotowania przygotowali danie główne oraz deser z wykorzystaniem sera, który mógł być użyty w dowolnej formie.
Ravioli z kaczką wraz z ricottą i gruszka z ziemią czekoladową
Ewa Żabińska i Bartosz Pastuszak zaproponowali ciekawe, ale wymagające wysokiego kunsztu gastronomicznego menu: ravioli nadziewane serem ricotta ze szpinakiem oraz kaczką z jajem w sosie na bazie gorgonzoli. Na deser przygotowali gruszkę z serem ricotta oraz migdałami na kruszonce w sosie lemon curd z karmelem.
- Myślę, że niejedna restauracja mogłaby się poszczycić daniami przygotowanymi przez zwycięską parę. Smaki były stonowane, wyrównane. Oprócz tego zadbano o zachęcający wygląd i zapach. Tak zaprezentowane menu bez problemu można serwować w najlepszych lokalach - mówił Damian Twardoś, członek jury.
Przygotowania do konkursu trwały dwa tygodnie
A jak swój udział w konkursie ocenia Bartosz Pastuszak, który ma na swoim koncie niejeden sukces w tego typu konkursach?
- Przez dwa tygodnie ćwiczyliśmy w pracowni szkolnej, pod okiem pani Beaty Knopek, nauczycielki przedmiotów gastronomicznych. Pomysł na danie główne pojawił się od razu, bo robiłem już ravioli i bardzo lubię to danie, więc stwierdziłem, że wymyślę jakiś nowy farsz. I tak połączyłem kaczkę ze szpinakiem i ricottą. Do tego dodałem jajko przepiórcze, aby dopełniło smaku. Co do deseru, to razem z Ewą myśleliśmy o gruszce i postanowiliśmy zapiec ją z ricottą, miodem, cynamonem i płatkami migdałów. Pięknie prezentowała się na kruszonce razem z ziemią czekoladową, polana lemon curd wraz z dekoracją kwiatową - relacjonował Bartosz, uczestnik konkursu. Warto dodać, że jest on znany z programu kulinarnego telewizji TVN "MasterChef Nastolatki”. Pisaliśmy o tym w artykule pt. „Wszystko zaczęło się od klusek śląskich” - mówi Bartosz Pastuszak.

Zespół Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju, a dokładnie klasy gastronomiczne, to znana w regionie kuźnia talentów kulinarnych. Uczniowie pod okiem doświadczonych pedagogów poznają tajniki kuchni polskiej oraz zagranicznych. Po zakończeniu edukacji pracują w wielu restauracjach w regionie, z czasem pełniąc funkcję szefów kuchni.
Oby nie utknęli w tym upadłym mieście.