Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Młodzi kucharze z Jastrzębia najlepsi w województwie śląskim

Uczniowie popularnego „Korfantego” zwyciężyli w konkursie kulinarnym pt. „Uczniowskie Inspiracje 2025”. Okazali się nie mieć konkurencji w całym województwie śląskim. Ich popisowe danie to ravioli z kaczką ze szpinakiem i ricottą oraz gruszka z ziemią czekoladową w kremie cytrynowym.

Młodzi kucharze z Jastrzębia najlepsi w województwie śląskim
Ewa Żabińska i Bartosz Pastuszak zwyciężyli w wojewódzkim konkursie kulinarnym. Fot. ZS2

Młodzi kucharze, Ewa Żabińska i Bartosz Pastuszak z Zespołu Szkół nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju, zwyciężyli w wojewódzkim konkursie kulinarnym "Uczniowskie Inspiracje 2025”, który odbył się w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu. Młodzi adepci gotowania przygotowali danie główne oraz deser z wykorzystaniem sera, który mógł być użyty w dowolnej formie. 

Ravioli z kaczką wraz z ricottą i gruszka z ziemią czekoladową

Ewa Żabińska i Bartosz Pastuszak zaproponowali ciekawe, ale wymagające wysokiego kunsztu gastronomicznego menu: ravioli nadziewane serem ricotta ze szpinakiem oraz kaczką z jajem w sosie na bazie gorgonzoli. Na deser przygotowali gruszkę z serem ricotta oraz migdałami na kruszonce w sosie lemon curd z karmelem.

- Myślę, że niejedna restauracja mogłaby się poszczycić daniami przygotowanymi przez zwycięską parę. Smaki były stonowane, wyrównane. Oprócz tego zadbano o zachęcający wygląd i zapach. Tak zaprezentowane menu bez problemu można serwować w najlepszych lokalach - mówił Damian Twardoś, członek jury.

Przygotowania do konkursu trwały dwa tygodnie

A jak swój udział w konkursie ocenia Bartosz Pastuszak, który ma na swoim koncie niejeden sukces w tego typu konkursach?

- Przez dwa tygodnie ćwiczyliśmy w pracowni szkolnej, pod okiem pani Beaty Knopek, nauczycielki przedmiotów gastronomicznych. Pomysł na danie główne pojawił się od razu, bo robiłem już ravioli i bardzo lubię to danie, więc stwierdziłem, że wymyślę jakiś nowy farsz. I tak połączyłem kaczkę ze szpinakiem i ricottą. Do tego dodałem jajko przepiórcze, aby dopełniło smaku. Co do deseru, to razem z Ewą myśleliśmy o gruszce i postanowiliśmy zapiec ją z ricottą, miodem, cynamonem i płatkami migdałów. Pięknie prezentowała się na kruszonce razem z ziemią czekoladową, polana lemon curd wraz z dekoracją kwiatową - relacjonował Bartosz, uczestnik konkursu. Warto dodać, że jest on znany z programu kulinarnego telewizji TVN "MasterChef Nastolatki”. Pisaliśmy o tym w artykule pt. „Wszystko zaczęło się od klusek śląskich” - mówi Bartosz Pastuszak.

Zespół Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju, a dokładnie klasy gastronomiczne, to znana w regionie kuźnia talentów kulinarnych. Uczniowie pod okiem doświadczonych pedagogów poznają tajniki kuchni polskiej oraz zagranicznych. Po zakończeniu edukacji pracują w wielu restauracjach w regionie, z czasem pełniąc funkcję szefów kuchni.

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].
R
~resa (188.137. * .108) 17 godzin temu

Oby nie utknęli w tym upadłym mieście.